Градските активисти обявиха днес, че следизборно общината отново се опитва да прокара изграждането на метро до поредния мол и ИКЕА. Градските активисти изтъкват редица причини защо метрото до там е нерентабилно и ще донесе далеч повече вреди, отколкото ползи както за района, така и за столичани.

От Спаси София твърдят, че удължението на метрото до ИКЕА е нелогично и от транспортна гледна точка. Те споделят данни на общината, според които в района има само 1800 живущи и 8000 работещи попадат в обхвата му - много по-малко отколкото ежедневно превозва даже една автобусна линия. "Зоната спокойно може да се обслужва от автобусна линия, която да довозва до метро при Бизнес парка. Околовръстният път е с по 5 ленти в посока, по която автобусите ще се движат бързо и без задръжки. Защо ще строим метро успоредно на магистралата?- питат градските активисти.

Симеоновският лифт, който често се изтъква от управляващите в полза на метрото до планината, се намира на над 1000 метра от метростанцията. От организацията припомнят, че лифтът е частен и Столичната община няма механизъм, с който да принуди собственика да го удължи. Витоша ски се съди с общината, а ски центърът на Витоша почти не работи. Не е ясно как това подобие на лифт и ски зона ще генерират пътници като за метро, което има капацитет да превозва хиляди души всеки час. - обяснява Гергин Борисов.

Фандъкова с поредна стъпка за ремонта на Княжевския лифт, но работи и по план Б

Фандъкова с поредна стъпка за ремонта на Княжевския лифт, но работи и по план Б

Общината е получила одобреното задание за изработване на специализиран устройствен план

Съществен проблем е и огромната сума, която ще бъде похарчена за изграждането на новия участък. Става въпрос за около 200 млн. лв., а ежегодната експлоатация ще струва на софиянци още около 5 милиона. В момент когато градският транспорт на София е заплашен от фалит, е безотговорно да се пробутва метро до всеки мол! Имаме съмнение, че става въпрос за лобистко начинание, което и в полза на големите частни инвеститори там, както и собствениците на молове и магазини. Да не забравяме, че сред тях е и един бивш президент на страната, който е част от ГЕРБ. Но това не само ще бъде платено от софиянци, но и ще бъде вредно за дългосрочното развитие на града. - припомня Гергин Борисов.

Според Бонев, парите трябва да се инвестират там, където носят максимални ползи за софиянци, а не за обслужване на нуждите на частни интереси, затворени комплекси и молове!

От Спаси София призовават гражданите да се включат активно в общественото обсъждане и да изразят позицията си. То ще се случи този четвъртък (22.04), от 17:30 ч., а за участие е необходимо да се следва този линк: https://city-council-sofia.webex.com/city-council-sofia/j.php?MTID=mc4bd63a3e34f5be4eb3a2dd541eb2b8b