„Невлизането в Шенген не е трагедия", заяви в сутрешния блок на БНТ директорът на Агенция „Митници" Ваньо Танов по повод поредното отлагане на присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство. Припомняме, вчера на редовно заседание на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи", проведено в Брюксел, министрите на вътрешните работи се обединиха, че въпросът за присъединяването на България и Румъния към Шенген ще бъде обсъден едва в края на настоящата година.

Шефът на Митниците беше на мнение, че присъединяването на страната ни към Шенген именно в момент на политическа нестабилност и икономическа криза би натоварило България с огромен човешки и материален ресурс, необходим, за да се справи със задачите, които Шенген изисква.

„Невлизането в Шенген не е трагедия, а е по-скоро глътка въздух, едва ли е необходимо да се изразходва такъв ресурс, защото има по-важни задачи за вършене", констатира Танов.

Нещо повече, според него евентуалното ни присъединяване към зоната за свободно преминаване ще засили контрабандните канали в България. Той обясни, че влизането ни в Шенген означава оттеглянето на контрола по вътрешни граници и съответно засилване на контрабандата, особено през границите към Румъния и Гърция, които по думите му ще станат още по-уязвими.

По повод отвличането на дъщерята на Евелин Банев-Брендо, Танов, който е и бивш директор на Националната служба "Борба с организираната престъпност" в МВР, предположи, че това е дело на международната организирана престъпност. „Ако е дело на българския подземен свят, това означава, че са преодолени всякакви граници и това не е добре за България, коментира той.

„Трябва да се изчакат тези няколко дни, за да завърши процесът, за да се види какъв е мотивът. Иска ми се и силно се надявам, че това не е акт на българската организирана престъпност", допълни директорът на Агенция „Митници".  Днес соченият за кокаинов крал застава пред съда в Милано по обвинение в трафик на близо 40 тона кокаин.

Ваньо Танов изрази увереност, че планът, заложен като приходи в Агенцията, ще бъде изпълнен. Той дори се похвали, че до момента приходната част в сравнение  с миналата година е завишена с от 8 до 15% и отбеляза, че единствено българската митническа служба от страните в ЕС тази година отбелязва ръст на събираемостта.