Служители на Регионална дирекция по горите (РДГ)-Велико Търново са установили при рутинна проверка сеч на общо 250 незаконно добити дървета от дървесните видове бук, габър, бял бор и акация в три частни горски имота в землището на село Столът, община Севлиево. Нарушенията са засечени в обект за добив на дървесина в частен горски имот с разрешително за сеч, където е извършен добив на дървесина от дървета без контролна, както и в два съседни имота, също частна горска територия, за която не е издадено позволително за сеч и са добити незаконно немаркирани дървета. Това съобщиха от Министерството на земеделието.

Служителите на РДГ-Велико Търново са съставили два констативни протокола, като са уведомени и разследващите органи. Работата по случая продължава.

В село Килифарево (община Велико Търново) пък при съвместна проверка на РДГ-Велико Търново и МВР са задържани 8 куб. м дърва за огрев в частен двор. Дървата са били маркирани с контролна горска марка, но не са били придружени с превозен билет, доказващ законния им произход. Съставен е констативен протокол, с който е задържана незаконната дървесина. Работата по случая продължава, като предстои да бъде съставен акт на виновните.

В дните от 29 април до 2 май на трите постоянни контролни горски пункта в района на РДГ-Пазарджик са проверени общо 171 превозни средства, натоварени с дървесина, при които не са установени нарушения.

Хванаха бракониери, отстреляли бременна кошута в Асеновградско

Хванаха бракониери, отстреляли бременна кошута в Асеновградско

Открити са и 15 незаконни ловни трофея

За периода служителите на държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите са извършили общо 3236 проверки. В резултат от тях са съставени 47 акта и 18 констативни протокола.

Служителите в държавните предприятия са извършили 1368 проверки. Те са на 611 обекти за добив на дървесина, 569 превозни средства, 188 ловци и др. физически лица. Постановени са 19 акта за установени нарушения и наказания по Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча. Задържани са 1 куб. м обла дървесина, 3,5 пространствени кубически метра дърва, пет моторни превозни средства и две каруци.

През трите дни горските инспектори от регионалните дирекции по горите в страната са извършили общо 1 867 проверки на 162 обекта за складиране, преработване и експедиране на дървесина, 258 обекта за добив на дървесина, 647 превозни средства, 84 рибари и 716 др. физически лица. Съставени са общо 18 констативни протокола и 28 акта за административни нарушения. Установените с актове нарушения са предимно за добив на дървесина на немаркирани дървета, както и такива, за които не са издадени разрешителни за сеч, за транспортиране и съхранение на немаркирана дървесина или непридружена с превозен билет, за транспортиране на дървесина от превозни средства, с нефункциониращи GPS-устройства, за неотговарящи на нормативните изисквания системи за видеонаблюдение на обект за складиране, преработване и експедиране на дървесина и други.

Задържани са общо 11 пространствени кубически метра дърва за огрев, едно МПС и една каруца.