НФ "Култура" при КТ "Подкрепа" за пореден път успя да защити правата на музейните специалисти от държавните музеи, художествените галерии, Центъра за подводна археология, Културния център "Двореца", Българската национална филмотека и регионалните музеи и галерии в битката за отстояване на достойни позиции в републиканския бюджет за 2022 г., съобщават от пресцентъра на институцията.

Синдикатите изразиха недоволство от това, че през последните години отношението на управляващите към културата и културното ни наследство не е била приоритет.

Като пример за това посочиха "Сагата" с 12-те милиона, приети в бюджета за развитие на културата, а след това "изчезнали" от там.

Успяхме да върнем тези средства там, където им е мястото и за където са гласувани в Народното събрание. Успяхме, защото, първо, се борехме за справедлива кауза, и, второ, защото цялата наша гилдия и този път бе единна, сплотена и непоколебима, съобщават от НФ "Култура".

Синдикатите извоюваха увеличение с 30% на средствата за националните и регионалните музеи и галериите спрямо миналата година. Това увеличение обаче е само едва една трета от сумата, от която те имат нужда. Те отбелязват, че все пак това е крачка напред.

НФ "Култура" изрази своята благодарност към народните представители от онези парламентарни групи, които се вслушаха в техните искания.

Синдикатите напомниха, че предстои актуализация на държавния бюджет в началото на лятото и те ще продължават да настояват за:

  1. Да бъде увеличен с още 20% Единният разходен стандарт за субсидирана бройка на държавните музеи, художествените галерии, Центъра за подводна археология, Културния център "Двореца" и Българската национална филмотека, Регионалните музеи, библиотеки и галерии.
  2. Да бъде въведен Единен разходен стандарт за издръжка (преминаване към делегиран бюджет) на останалите 50 музея, които все още са финансирани като местни дейности.
  3. Да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи от музеи, библиотеки и галерии.
  4. Да бъдат изготвени нормативни актове, с които да бъдат осигурени културните институти /извън единния разходен стандарт за издръжка/, допълнително средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието.
  5. Да бъде въведен допълнителен стандарт за дейност, свързана с попълване на музейните и библиотечни фондове, обновяване на постоянни и временни експозиции, изложби, дигитализация на движими културни ценности и библиотечни единици, представяни онлайн, издаване на каталози, публикации, известия, рекламни материали и др.

НФ "Култура" към КР Подкрепа очакват от Народното събрание, от министерствата на културата и финансите не само разбиране, но и конкретни действия.

Синдикати недоволни от орязването на парите за музеите и галериите

Синдикати недоволни от орязването на парите за музеите и галериите

В Бюджет 2022 изрично бе регламентирано увеличение на стандарта за музеи и художествени галерии с допълнителни 12 000 000 лв