Електронни винетки от догодина предвижда регионалният министър Николай Ненков. Това стана ясно от негово интервю в ефира на БНТ. През 2019 г. леките коли ще са с електронни винетки, а товарните автомобили над 3,5 тона ще са с тол такси, заяви регионалният министър.

Търси се баланс между бизнеса и гражданите, обясни Нанков.

Платили сме почти 352 млн. лева за винетки през 2017 г.

Платили сме почти 352 млн. лева за винетки през 2017 г.

Новият стикер може да се валидизира и с по-късна дата от закупуването му

Проходите формирани от пътни такси от леки автомобили, са малко над 70% става ясно от думите на министъра. Това представлява над 240 млн. лв.

През 2018 г. и 2019 г. няма да има повишаване на цените на винетките. Интензитетът на пътуване на българите се повишава.

Припомняме, тол системата тръгна на 15 януари. Официално бе подписан договорът в МРРБ с фирмата победител в обществената поръчка. Строителният министър Николай Нанков тогава изтъкна колко дълго е чакан този момент. Две години процедурни игри и хватки, както той обясни, са приключили.

Тол системата тръгна

Тол системата тръгна

Николай Нанков: Златото на България е геостратегическото положение

По думите на министър Нанков автомагистрала "Тракия" е отесняла и за леките, и за товарните автомобили. Това била причината да се започнат проучвания за разширяването й. Т

Това според мен е съвсем реализируемо, особено след въвеждането на тол таксите, изтъкна министърът.

Предвидено е разширяване на АМ "Тракия" в участъка София - Пловдив. Нанков изтъкна, че по Коледните празници само за едно денонощие са преминали 30 000 автомобила са напуснали София.

По предписание на Европейската комисия предстои ремонт на опасните тунели по магистралите - "Ечемишка", "Топли дол" и "Траянови врата", заяви министърът.

Планувано за 2018 г. е и довършването на 30 км. предсрочно от АМ "Струма". Те трябва да бъдат въведени в експлоатация тази година - есента. "Паралелно с това вървим с тръжните процедури по "Железница". Знаете събитията там отпреди 1 година, когато изчезваха документи. Довършваме тази процедура", изтъкна Николай Нанков.