Дариха оригинален царски златен тракийски венец от I век преди Рождество Христово на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, съобщиха от НИМ. Повод за щедрия подарък е 70-годишния юбилей на шефа на музея.

Венецът е подарен от частния колекционер Добромир Петров без да се уточнява той от къде го има. Съгласно Закона за културното наследство, Божидар Димитров няма право да притежава културно-исторически ценности, затова той светкавично дари венеца на Националния исторически музей.

Венците са изключителна рядкост – досега са открити не повече от 5-6 в държавни и частни колекции. НИМ досега е имал само един – открит преди няколко години в с.Златиница, Елховско.

Оригиналният царски златен тракийски венец от I век преди Христа, който днес постъпи в Националния исторически музей (НИМ), е закупен от антикварна галерия в САЩ с всичките необходими документи. С тях именно е внесен в България.

Бизнесменът колекционер Добромир Петров пристигна в НИМ направо от летището, за да направи своето дарение на Божидар Димитров, по случай неговия юбилей.

Директорът на НИМ, който съгласно закона за културното наследство, няма право да притежава и един античен пирон, веднага дарява венеца на музея. По този начин осигурява юридическата му защита. Още утре, след като медиите днес се нарадват на венеца, ще бъде създадена Дарителска комисия и венецът ще бъде вписан в Главната инвентарна книга на НИМ.

"Разбира се, през главата ни мина мисълта, дали венецът не е част от сирийското древно културно наследство, което в последно време се разпродава от джихадистите, но бързо се сетихме, че Тракия в Сирия през I век не е имало", заявиха от музея.

Специалистите от НИМ, Гавраил Лазов, Елка Пенкова и Любава Конова, смятат, че венецът е от богато погребение на някой от последните тракийски царе или на член на неговото семейство от I век преди Христа. Не е известно и от кой край на страната е изкопан венецът, вероятно от иманяри, а после изнесен и продаден в чужбина.

"Националният исторически музей никога не приема експонати, които не отговарят на законовите изисквания", твърдят от НИМ. Бизнесменът Добромир Петров също добре познава българското законодателство и за това подарява на музея венеца, който ще обогати културното ни наследство. Неговият жест е достоен пример. Той дарява и 40 000 лева за възстановяването на Голямата базилика в Плиска.