Народната поговорка гласи, че след дъжд винаги идва слънце. След три поредни избора за една година, като че ли новите депутати от 47-о Народно събрание вече виждат светлина в тунела и слънце на хоризонта. За настроенията, амбицията и задачите пред новите народни представители репортерите на News.bg събраха най-интересните от тях.

Първи с коментар по темата излязоха победителите на предсрочните парламентарни избори на 14 ноември - "Продължаваме промяната".

Бившият служебен икономически министър и настоящ съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев заяви пред News.bg, че се надява на нелобистко законодателство, което да помогне на българските граждани да живеят по-добре. За обявяването на предстоящото коалиционно споразумение за съставяне на правителство, Василев уточни, че все още текат преговорите за проектокабинета на ПП и когато имат готовност, ще обявят всичко както винаги досега са го правили. В момента се разписва детайлно коалиционното споразумение на база проведените срещи и се уточняват механизмите на вземане на решения. Подготвят се и текстове, които да бъдат обсъдени през уикенда и да могат да бъдат приети от органите на партията, обясни Василев.

Рапърът Христо Петров, по-известен още като Ицо Хазарта за първи път стана депутат. Той се чувства "нормално", което може би означава добре в сградата на Народното събрание, а това, което могат да очакват хората от новите депутати е "нещо по-добро от предишното".

228 депутати откриха присъствено 47-ия парламент

228 депутати откриха присъствено 47-ия парламент

Първият звънец бе ударен от д-р Силви Кирилов от "Има такъв народ"

Останалата на второ място в последните няколко парламента - ГЕРБ също изказаха вижданията си за новото 47-о Народно събрание. Тома Биков се надява от първия ден на народните избраници да започнат оперативно и конструктивно. Тепърва предстоят и трудностите за икономиката, обществения живот, за геополитическата ситуация, а нямаме време за губене, каза Биков.

Той изтъкна, че първата и основна задача на всеки един парламент е да състави правителство. Надявам се да са си взели поуки тези, които искат да управляват, най-после да започнат да управляват, надява се Биков.

Според него едва ли някои може да каже в момента колко дълъг ще бъде животът на 47-о НС. Едно е животът в парламента, друг е животът на правителството. От един парламент биха били възможни няколко правителства, така че предстои да видим. На въпрос имат ли потенциал да съборят едно бъдеще управление, Биков коментира, че най-голям потенциал има Румен Радев,

От третата политическа сила в 47-мото Народно събрание отказаха по традиция коментар преди началото на първото заседание.

анкета

Колко ще изкара това Народно събрание

Виж резултати

Три месеца 21.3%

Година 22.1%

Две години 9.1%

Пълен мандат 41.1%

Избори до дупка 6.4%

Останалата четвърта на изборите - БСП също изрази надеждата си за новия парламент. Александър Симов заяви, че най-важното нещо, което трябва да направи новото народно събрание е да състави правителство. Поредни два парламента изгърмяха в тази задача, провалиха се грандиозно и това повече няма да бъде търпяно от гражданите. Симов се надява и му харесва конструктивният тон от първия ден. Партиите вече най-накрая са си научили урока и са разбрали "всички шамари, които изяли". Сега вървим към една атмосфера на диалог, което липсваше преди, посочи Симов.

Летните победители от предсрочните парламентарни избори - ИТН, които сега са пета по-големина парламентарна група, също посрещат новия парламент с надежда. Любомир Каримански от ИТН заяви, че създаването на правителство е основна задача. ИТН ще направят всичко, което е по силите им, за да има правителство, увери Каримански.

Петата партия от предсрочните парламентарни избори "Демократична България" също не остана безучастна за новия 47-и парламент. Борислав Сандов, който вече няма да е депутат в парламента заяви, че днес е един тържествен ден, като е обнадежден от това, което вижда. Усеща се надеждата в Народното събрание и най-вероятно този път ще се намери изход от политическата въртележка, посочи Сандов.

Той се надява новите депутати да отговорят и изпълнят очакванията на хората. На този етап съставянето на коалиционно споразумение и правителство е основната задача, тя е непосредствена. За това Сандов очаква в следващата една или най-много две седмици въпросът да бъде изчистен докрай.

До края на седмицата да има окончателни секторни политики, които да оформят скелета на едно коалиционно споразумение, очаква Борислав Сандов.

Той подчерта, че ако получи подкрепата на колегите си и бъде избран за министър, е готов да се включи в едно такова коалиционно споразумение.

От "Възраждане" отказаха коментар по темата.