Проектът за нов закон за отбраната не нарушава правомощията на президента, заяви в Пловдив военният министър Николай Цонев, цитиран от БНР.

Коментарът му беше по повод вчерашните забележки на Георги Първанов и предупреждението му, че президентската институция ще бъде лишена от възможността да получава своевременна информация.

Запитан дали новият закон за отбраната ще бъде съобразен с препоръките на Георги Първанов, министър Цонев подчерта, че проектът е отворен за обсъждане.

"Мога да заявя най-категорично, че текстовете, които касаят правомощията на президента и в миналия закон, и в този закон не са нарушени.
Неговите конституционни права са записани и нямаме намерения да противопоставяме институциите", заяви министър Цонев.

На въпрос как тогава президентът ще бъде главнокомандващ при условие, че се предвижда началникът на Генералния щаб да бъде вече подчинен на военния министър, Цонев отговори, че ролята на главнокомандващият на Българската армия е записана в Конституцията и промени в тази връзка няма да има.

Министърът на отбраната коментира и въпроса дали има достатъчно гаранции за де политизацията на армията.

"По-скоро с интегрирания модел се осъществява вторият етап на гражданския контрол, тъй като на първо място той се осъществява от президента, тъй като той е избран от народа, а на второ място, от изпълнителната власт.
Деполитизацията е гарантирана от Конституцията. И в момента Генералният щаб е подчинен на министъра ", подчерта Цонев.