Граждански сдружения от столицата представиха резултати от мониторинг на действията на публичната администрация и посочиха нарушени граждански права и интереси.

На пресконференция в БТА Иван Димитров от сдружение „Независим обществен контрол" поиска създаването на административни звена, които да наблюдават сделките с горива, както и да правят пазарен анализ, за да се спре ощетяването на потребителите на горива с необосновано оскъпяване. Според данните му последният внос се оказва с цена 0.85 лв. за бензин и 1.05 лв. за дизел, при продажни цени в София от 2.40 лв.

Представени бяха модели за регулация в страните от ЕС, както и административни мерки от европейската практика.

Общинският съветник Атанас Черешаров направи равносметка на  постъпили жалби, петиции и предложения от граждани в столична община, както и на въздействието им при коригиране на политиките, предприемани от столичния общински съвет и столичната администрация.

Дадени бяха добри практики от Икономически и социален съвет на ЕС за начина на формиране на политики след консултации на администрацията с бизнеса и гражданските организации.

От името на Сдружение за защита на собствениците на имоти  Здравко Младенов представи порочна практика на новите оператори на обществени услуги - доставчици на ток и вода.

Съобщени бяха необосновани намерения за повишаване на такси и данъци в столичните квартали Горубляне и Драгалевци, където продължава да липсва и канализация, и инфраструктура. Посочени бяха случаи на върнати на гражданите имоти, върху които  администрацията предоставя право на строеж на трети лица. Направени бяха съпоставки със защитата на граждански права при такива казуси в страните от ЕС.

От Обединени сдружения за граждански контрол представиха данни от проучване за увеличен брой на физически лица, загубили собствеността върху единственото си жилище при залагане срещу кредит във финансови институции.

От ОСГК предложиха създаването на регламент за обявяване в нестоятелност и на физическо лице.

Неправителствените организации бяха категорични, че е необходим мониторинг и защита на гражданските интереси по европейски практики.