От Центъра за демографска политика отправиха питане към Националния статистически институт относно това защо бавят данните за етническата картина у нас.

Въпросът е отправен от председателя на центъра Искрен Веселинов.

Той е с искане за точна информация от последното преброяване по отношение на етническия състав на населението. Веселинов се позовава на Закона за достъп до обществена информация.

По неясни причини НСИ забави обещаното за началото на юни огласяване на данните, посочва той и пита какви са причините за забавянето. Председателят на Центъра за демографска политика се интересува още осъществявана ли е среща служител или служители на НСИ с членове на правителството за уведомяване или обсъждане на резултатите от преброяването, свързани с етническа принадлежност и майчин език.

В писмото си до НСИ Веселинов посочва, че поради забавеното огласяване на данните в медиите започнаха да се появяват различни информации за броя на различните етноси у нас. Липсата на информация породи най-различни слухове, включително и спекулации за драстична промяна на етническия баланс, изтъква председателят на Центъра за демографска политика.