Безуспешно приключи и вторият кръг от преговори между синдикалистите и държавата за учителските заплати.
Страните се договориха утре в 10 часа преговорите да продължат между експерти.

Преди срещата...
Не спекулирайте с бедността! Средната работна заплата на педагогическия персонал с 13-тата е 472 лв. и това е над средната заплата за страната. България е единствената държава в Източна Европа с такова съотношение.
            Пл. Орешарски

Синдикалистите се разтревожиха от това да не се наложат съкращения на учители, тъй като такива препоръки отправя в доклада си Световната банка.
„Никой никого не е тръгнал да съкращава", заяви министърът на образованието и припомни, че правилото е: „Където има деца - има учители, където няма деца - няма учители."

Той изрази надежда след днешните преговори да е измината стъпка напред.
Все пак в предишните дни се правеха само декларации, а днес се взе решение експертите утре да седнат и да направят няколко конкретни варианта, така че да започнем да говорим с числа, коментира Вълчев.
По повод вражеския тон по време на днешните преговори, Вълчев категорично заяви, че „нямаме никакво намерение да изгорим чучело на някой синдикален лидер."

По думите на лидера на КНСБ Желязко Христов „замеряхме се с цифри от Евростат през ЕС до българската мизерна реалност. Разчети от министерството нямаше, няма ясно поставена цел, конкретни стъпки и ресурси, а някакви приказки за реформи, които стоят в 15 точки от писанието на министър Вълчев.
Желязко Христов изтъкна, че към момента над 2000 места са незаети от учители - лингвисти по западни езици, математици и информатици.
Днес 3% от децата отпадат ежегодно от училище, което прави 18 000 от децата, посочи още лидерът на КНСБ.

За десет години с тази политика българската държава ни създава перспективата само за още 10 години напред за 200 000 необразовани хора, предупреди Желязко Христов.

Ще се реже от някъде, но в никакъв случай не от образованието, защото ако нямаме образование, утре няма да имаме България
                 К.Тренчев

Лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев отбеляза от своя страна, че водените разговори са неделими от разговорите по „една други тема" - раздутата администрация.
2.7 пъти по-голяма администрация има от времето на Тато. Дайте си сметка какво става", заяви той.
Има цели ведомства, които не са ефективни, има и ведомства, където кадрите не стигат, каза Тренчев и посочи, че в Инспекцията по труда трябва хората да бъдат повече, а други цели ведомства трябва да бъдат ликвидирани.
„Карахме спокойно и без Министерство на държавната администрация, карахме и без гръмотевици и светкавици доскоро.

Прекалено много пари в тази държава се пръскат неефективно, разкарват се с мерцедеси, набутали са всички тавани и мазета с администрация - това е категорично неприемливо. Ще се реже от някъде, но в никакъв случай не от образованието, защото ако нямаме образование, утре няма да имаме България", каза Константин Тренчев.
Като неефективна администрация Тренчев посочи и комисията Кушлев, която по думите му „не знам кого гони, освен да взима заплати".

Тренчев изказа и недоумение от водената политика. „Защо купуват фрегати (сделката с Франция,бел.ред.)? С Осамата с фрегати ли ще се борим. Най-много да ги потопи някъде", каза Тренчев.
По думите му пари се пръскат безогледно, а за бъдещето на нацията пари все няма.
„Ако бяхме суверенна държава, щяхме да имаме пробългарска политика", коментира още лидерът на КТ „Подкрепа".
По повод следваните от правителството съвети на Световната банка, Тренчев постави контра-въпрос - „Защо не закрият, както Европа ни казва, безмитните магазини и бензиностанции" - и сам си отговори: „Защото не им отърва, защото хапват, ама кои хапват от там...".

Стачката продължава, продължава страданието на децата и на родителите, след като има хора срещу нас, които не разбират и елементарни аргументи и искат да ни убедят „Абе работете, пък ще видим там нещо да направим за вас", заключи Константин Тренчев след края на втория кръг от преговори.