Промените в системата на правосъдието трябва да бъдат извършени с отстояване на обществения интерес и да създадат такива условия, че корупцията и беззаконието на бъдат наказвани, независимо кой е на власт. Нуждаем се и от конституционни, и от законови промени. Това заяви държавният глава пред журналисти, след като на тържествена церемония в Централната избирателна комисия бяха връчени удостоверенията за избора на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент на вота на 14 и 21 ноември.

Радев благодари на Мицотакис за визитата веднага след съставянето на нов кабинет

Радев благодари на Мицотакис за визитата веднага след съставянето на нов кабинет

Мицотакис отново подчерта волята си за развитие на отношенията

По отношение на позицията си спрямо новата изпълнителна власт Румен Радев заяви, че ще остане критичен към правителството, когато то се отклонява от реализирането на цели в интерес на гражданите. Като цел на предстоящия през първата половина на следващия месец Консултативен съвет за национална сигурност президентът определи постигането на национално становище, което да работи както за ускоряването на процеса на интеграция на Република Северна Македония в ЕС, така и за зачитането на българския национален интерес и правата на българските граждани в югозападната ни съседка. От ключова важност са и прекратяването на езика на омразата и създаването на предпоставки за по-голяма културна, инфраструктурна и икономическа свързаност между двете страни.

Радев коментира и темата за високите цени на електроенергията, като подчерта, че те представляват проблем в целия Европейски съюз. "Трябва да се вземат всички необходими мерки, които да облекчат положението и на домакинствата, и на небитовите потребители, но в рамките на закона", заяви държавният глава и открои необходимостта от задълбочен експертен анализ за състоянието на националната енергийна система, проблемите в нея и причините за тях.

От БЗНС на Ненчев препоръчват катарзис и от България за позицията ни към РС Македония

От БЗНС на Ненчев препоръчват катарзис и от България за позицията ни към РС Македония

С македонско самосъзнание можело да се защити българската история, според БЗНС

Като ключови въпроси, които очакват отговор в европейски план, Румен Радев определи анализа на съмненията за спекула на европейските енергийни борси и прозрачност на търговията с емисии. Президентът посочи още, че наложеният мораториум у нас ще има временен ефект, чрез който ще се избегне натоварването на потребителите с цената на проблемите, натрупвани с години в енергийната система. Той обаче беше категоричен, че не трябва да се допуска мораториумът да създаде други непредвидени проблеми в системата.