Язовир "Камчия" е пълен и в следващата година водна криза по Черноморието няма да има. Това обяви екоминистърът Емил Димитров в Бургас след среща с министър Нанков, съобщи БНТ.

Според екоминистъра язовир "Камчия" е напълнил обема си и няма опасност от сух режим в областта. В момента язовирът е с обем от 174 млн. кубични метра - достатъчни да осигурят водоснабдяването в цялата област.

Въпреки липсата на риск от наводнение в момента се изграждат пречиствателни станции и нов тръбопровод на другите два язовира в областта "Ахелой" и "Порой". Те ще се използват като алтернативни водоизточници в случай на криза.

 Ревизоро: Ще се въведе извънредно положение в района между язовирите  „Порой“ и „Ахелой“

Ревизоро: Ще се въведе извънредно положение в района между язовирите „Порой“ и „Ахелой“

Не ми трябва рейтинг, ще приключа мандата и ще си отида на село

Ще имаме вода и за промишлеността през язовир "Георги Трайков". Тези два язовира, които в момента закачаме, са една огромна придобивка за Бургас, да може една година да изкара дори и "Камчия" да не подаде вода към вас", заяви Емил Димитров.

Ако не беше валяло, трябваше да наложим икономии на Варна и трябваше да намерим вода за Бургас. Единствените възможности за област Бургас бяха тези два язовира - "Ахелой и "Порой". Те са ваш късмет. Язовирите са в много лошо състояние, тъй като не са полагани грижи за тях през годините, почти нищо не им работи и трябва да се ремонтират. В днешно време да се построи язовир е изключително скъпо и трудно - практически е почти невъзможно. А на нас ни трябваше бързо и спешно решение за водоснабдяването в областта. Това беше нашата алтернатива - да вземем тези два язовира и да ги направим резервоари за Бургас, поясни Ревизоро.

Целта беше обаче не да ги вържем с някакви временни тръби, които да траят 2-3 години, искахме да са най-хубавите тръби, най-хубавите помпи, най-добрите съоръжения, да са нещо, на което и децата ни ще могат да се радват, и Бургас да знае, че дори ако някога се наложи спирането на "Камчия" (например, ако трябва да се почиства), градът има вода за 1 година, обясни министър Димитров. Той добави, че с включването на язовирите "Ахелой" и "Порой" Южното Черноморие вече ще има 4 източника на питейна вода, заедно с язовирите "Камчия" и "Ясна поляна".

Темата с язовирите бе поставена на пред план, особено след като Ревизово съобщи, че се очаква водна криза в Бургас.

Екоминистърът заяви, че морският град няма да преживее ужаса на Перник.

На 6 декември 2020 г. Ревизоро заяви, че ще се въведе извънредно положение в района между язовирите "Порой" и "Ахелой".