Според Басейнова дирекция "Черноморски район" няма данни за замърсяване на морските води в района на експлозията и граничната зона с Румъния. Това съобщи Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Във връзка с експлозията в петролна рафинерия на 25 км северно от град Констанца в Румъния, РИОСВ-Варна предприе незабавни действия за установяване на вероятно трансгранично замърсяване на атмосферния въздух. Мобилна автоматична станция (МАС) за контрол на качеството на атмосферния въздух ще бъде позиционирана в с. Дуранкулак, общ. Шабла.

МОСВ възложи на Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" (ВВМУ) да извърши анализ на потенциалната възможност за разлив в Черно море след аварията. Анализът ще извърши "Центърът за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона" във ВВМУ, изграден с финансиране от министерството. Центърът работи при нефтени разливи и управление на силите, участващи в преодоляването на последствията от тях. Чрез мониторинга на бреговата зона България може да проследи и предприеме навременни действия за ограничаването на разлива и безопасността на бреговата зона в Българската акватория на Черно море, в случай че има такъм след аварията в рафинерията в Румъния.

Експлозия разтърси най-голямата петролна рафинерия в Румъния на брега на Черно море
Обновена

Експлозия разтърси най-голямата петролна рафинерия в Румъния на брега на Черно море

Въздействието върху околната среда може да бъде голямо

МОСВ чрез РИОСВ - Варна и Басейнова дирекция "Черноморски район" е в готовност за изпълнение на задълженията си по Национален авариен план за борба с нефтени разливи в Черно море.

Зам.-министърът на околната среда и водите инж. Петър Димитров изпрати официално запитване до румънските власти за повече информация по случая.