В България няма система за превантивна подмяна на старата ВиК мрежа. Това заяви пред БНР експертът Иван Иванов от Българската асоциация по водите.

Той поясни, че това обикновено се прави след възникнал проблем.

Иванов посочи, че като цяло не можем да вървим с необходимия темп, за да се компенсира изоставането от изминалите 30 години. И точно заради това се стига дотам, че трябват сериозни инвестиции, респективно по-високи цени, обясни той.

Състоянието на ВиК мрежата у нас води до огромни загуби на питейна вода

Състоянието на ВиК мрежата у нас води до огромни загуби на питейна вода

Състоянието на водната инфраструктура калкулира над 60 процента загуби на вода

Експертът подчерта, че колкото по-оптимално се използват безвъзмездните европейски средства, толкова по-малко ще се отразяват тези инвестиции върху цената. Практиката обаче показвала, че ние не сме много добри в усвояването на европейските средства.

Примерно, от изминалия програмен период няма да можем да направим усвояване на 100% предоставените ни средства, което си е една чиста загуба за отрасъл водоснабдяване и канализация, отбеляза той.

Иванов допълни, че заради аварии и течове по мрежата загубите средно за страната са 60%. Той настоя за национална програма за подобряване параметрите на водоснабдителната система на страната.

Припомняме, в края на 2019 г. тогавашният регионален министър Петя Аврамова обяви, че са нужни 11 милиарда лева, за да се обнови ВиК инфраструктурата в цялата страна. Тя посочи и че в редица населени места през лятото и есента има недостиг на питейна вода.

Прокуратурата възложи спешна проверка на цялата ВиК мрежа

Прокуратурата възложи спешна проверка на цялата ВиК мрежа

Предвид голямата обществена значимост на проблема