Няма да връщаме 85% от парите от ЕС, портфейлът ни е добър. Така коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев в ефира на Bulgaria ON AIR по повод 29 млрд. евро, които страната ни ще получи от ЕС за следващия 7-годишен период.

По-голямата част ще бъдат безвъзмездна помощ. 85% от тези 29 млрд. евро са безвъзмездна помощ и 15% може да бъдат заеми. Може да имаме 0 евро заеми за връщане, заяви той.

Нашият портфейл е добър, но общо за ЕС нещата не изглеждат добре за рамката. Приветстваме Фонда за възстановяване и там трябва бързо и ефективно да се използват средствата, настоя Ковачев.

И уточни, че няма връзка между броя на заразените с коронавирус и отпуснатите средства. Връзката била доколко е засегната икономиката на съответната страна.

Борисов огласи "основание" да му се иска оставката: 29 млрд. евро за България

Борисов огласи "основание" да му се иска оставката: 29 млрд. евро за България

В новия бюджет на ЕС за България са отделени 1 млрд. евро повече

Ковачев подчерта, че получаваме най-висок процент от солидарните европейски средства спрямо българския брутен вътрешен продукт. 2-3 страни сме, които имат увеличение на безвъзмездните средства. Това не е заем, още веднъж поясни той.

България заяви, че трябва да има общоевропейски механизъм за наблюдение и контрол върху върховенството на закона във всяка страна члена. ЕК трябва да поеме този ангажимент и това да бъде обвързано с безвъзмездните средства. Има страни, които са категорично срещу това, добави Ковачев.

По думите му българското правителство е постигнало добър резултат на Съвета на ЕС. Той даде пример с Испания, където има орязване с 10% на преките селскостопански плащания. Има огромно орязване на средства за здравеопазване, иновации и образование в ЕС, подчерта евродепутатът.

По отношение на целия ЕС, разбира се, че всяко евро идва отнякъде, то не пада от небето. За пръв път ЕС дава разрешение на Европейската комисия да вземе дългосрочни нисколихвени заеми, уточни той.

В разрез с мнението на Ковачев, вчера Кристиан Вигенин, зам.-председател на НС от БСП изказа своята позиция във връзка с получените пари от ЕС.

Според него премиерът нямал основание за гордост, че страната ни получила пари, на които има право.

И поясни, че когато министър-председателят е тръгнал за Брюксел, за България са били планирани повече средства, отколкото когато се е върнал.