Снимка: Emaxpress

Една от основните антикризисни мерки на министерството на труда и социалната политика през 2010 г. ще бъде образованието, квалификацията и преквалификацията на безработни.

Това съобщи във Видин министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.
Той очерта и приоритетите на социалната политика, съобщи БНР.

„На първо място продължаване на социален диалог на всички нива.
На второ място максимално, по най-добрия начин да използваме средствата, които са предоставени на България от европейския социален фонд по Оперативната програма „Човешки ресурси", посочи министър Младенов.

"До края на 2013 г. България трябва да усвои над 1 млрд. 250 млн. евро. Една голяма част от тези средства са предвидени за пазара на труда, за обучение и квалификация, преквалификация и за придобиване на допълнителни умения", допълни министърът на труда и социалната политика.

"Смятаме през следващата година да усвоим над 250 млн. лв. Плануваме да бъдат обучени и преквалифицирани над 250 хил. души. Третият голям приоритет са деинституционализации", изтъкна той.

"Почти всички институции, в които са настанени деца с увреждания, да бъдат премахнати за сметка на изграждането на специални защитени жилища. За тази цел ще ползваме ресурс, който е заделен по Оперативната програма „Регионално развитие" - над 20 млн. евро, които ще бъдат предоставени на общините, за да кандидатстват с проекти", заяви министър Младенов.