Смъртността от коронавирус в България е на високо ниво - заради външни, вътрешни фактори, здравната система, начина на живота, на индивидуалното обществено здраве, но при нас нещата са трагични. Това заяви Илко Гетов пред бТВ. Той даде пример с Австрия, където за 28 дни има 800 000 заразени и 470 починали, при нас - 212 000 заразени и 2344 починали. Над пет пъти повече са смъртните случаи, 22 000 ваксини са поставени там в този период, там, а у нас над 2 000 дози ваксина, посочи той. Експертът уточни, че единият от факторите е, че пациентите късно се обръщат за лечение. От вчера има информация от САЩ, според която броят на починалите в България ще е едноцифрено число, добра прогноза, която съвпада с летния период и цикличността на вируса, каза още експертът. На излизане от вълната сме, заключи Илко Гетов. 80% по-малка е вероятността ваксиниран да заразява с вируса и другото той не се развива, категоричен е Гетов. При нас върви бавно и ваксинирането при деца, там са важни рисковите групи пациенти.

Относно вариантните ваксини производителите работят от декември, Гетов предполага, че края на март-април ще има и дву-тривалентни, не срещу различните щамове, а срещу комбинацията от вариантите. Вероятно този тип ваксини ще направят излишни бустерните дози. Оттук-нататък се говори, че еднократно годишно по подобие на сезонната грипна ваксина да има ваксинационна кампания и за коронавирус.

20% от направените тестове за COVID-19 са положителни

20% от направените тестове за COVID-19 са положителни

Починалите са 93 болни

В САЩ се работи и върху комбиниране ваксина срещу грип и ковид, съобщи той. Тече клинично проучване за ваксиниране на деца между 2 г. и 6 г., за тях не се говори за бустерни дози, посочи той. На този етап не се очакват нови ваксини, добави Гетов.

Той коментира хапчето за лечение на коронавирус "Паксловит" на "Пфайзер, което се очаква да действа на всички варианти настоящи и бъдещи. Вероятно след март ще е у нас. Текат преговорите между държавите, ЕК и фирмата производител, лекарството трябва да се приема от пациенти, които нямат нарушения на бъбречна и чернодробна функция и трябва да се следят по време на терапията. То е за хора над 18 г.

При първите симптоми трябва да се започне терапията, двете съставки се пият отделно. За три дни данните показват, че смъртността се намалява до 10 пъти, но не трябва пациентите да се нуждаят от кислород, а да са на амбулаторно лечение при първи симптоми. Хапчето може да предизвика разстройство, стомашно-чревни