След подаден сигнал от прокурори Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за опит за склоняване на длъжностно лице да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването. Обвинението е срещу началника на ГДБОП гл. комисар Калин Стоянов по аферата около АМ "Хемус", става ясно от съобщение на прокуратурата.

В хода на разследването са разпитани множество свидетели, иззети са записи от камери за видеонаблюдение и са възложени действия на КПКОНПИ с оглед необходимостта от провеждане на всестранно и пълно изследване на обективната истина.

В резултат на извършените действия по разследването са събрани достатъчно доказателства за виновността на директора на ГДБОП-МВР за това, че на висок тон се опитал да склони прокурор да се съгласи с искания на защитата на обвиняемия Борислав Колев да не внася протест по определената му мярка за неотклонение "домашен арест" и да му се разреши да пътува извън страната.

Досъдебното производство е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура- София и Върховна касационна прокуратура.

Рашков: Прокуратурата пази ексуправляващите и то не само за "Хемус"

Рашков: Прокуратурата пази ексуправляващите и то не само за "Хемус"

Всяка банка при транзакция над 30 000 лева трябва да информира ДАНС

По-късно от МВР съобщиха, че няма да коментира съобщение на Софийска районна прокуратура. Те уточняват, че към момента директорът на ГД "Борба с организираната престъпност" не е бил разпитван по случая и не е получавал никакви официални документи.

Припомняме, че Софийската градска прокуратура образува дело срещу 42-годишния бивш данъчен служител Борислав Колев. Той е заподозрян, че е изнесъл в сакове и чували 53 млн. лв. от незаконни схеми при строителството на АМ "Хемус". Разследващите са стигнали до него, след като всички подставени лица заявили, че са му предали парите.

На 5 ноември вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че близо 60 милиона лева от общо 84 милиона, отпуснати от АПИ за строежа на Лот 5 на АМ "Хемус", са били източени чрез мащабна схема, включваща редица кухи фирми-бушони. Парите се превеждали на финалната в схемата фирма-бушон, откъдето се изтегляли в брой в "чували и сакове".

На 6 декември беше повдигнато обвинение на футболния съдия Борислав Колев, задържан бе 72 часа. На 9 декември е внесено искане за постоянен арест, като обаче е взета мярка "домашен арест".

На 12 декември прокуратурата обвини ГДБОП в натиск по разследването на аферата "Хемус".

На същия ден Иван Гешев заяви, че срещу прокуратурата се води война.