Европа планира над 2 млрд. евро, за да лови по-добър WiFi и 5G. Това обяви заместник-министърът на транспорта Андреана Атанасова по време на видеоконференция с представители на общините. Основната цел на онлайн конференцията бе да се запознаят представителите на местните власти с ползите от 5G технологиите, да се развенчаят митовете за вредните излъчвания, които те причиняват и да бъдат информирани за предстоящите възможности за получаване на европейско финансиране.

Припомняме, че Балчик стана първият град у нас, който забрани изграждането 5G мрежата. След това отказаха Мездра и Ямбол. Темата за 5G става все по-актуална с навлизането на мрежите от ново поколение. В България имаше и национална подписка против въвеждането им в страната.

В събитието се включиха над 70 представители на общините. Заместник-министър Атанасова припомни, че петото поколение технологии осигурява до 100 пъти по-висока скорост спрямо съществуващата в момента, над 99 % надеждност на връзката, 100% покритие, 90% намаление на използваната електроенергия и значително по-дълъг живот на батериите на крайните устройства.

5G телефони вредят на височинни уреди на самолети

5G телефони вредят на височинни уреди на самолети

Грешки "в инструменти, които са изключително критични по време на кацане"

По думите на Атанасова ще се инвестира в местните двигатели на социално-икономическото развитие (публична администрация, училища, университети, библиотеки, болници и медицински центрове, учебни, изследователски и транспортни центрове, цифрови предприятия и др.), които са същинските създатели и доставчици на услуги от общ интерес. Технологията има разнообразни приложения: интелигентно управление на трафика, е-образование, е-здравеопазването, интелигентни градове, интелигентно фермерство, наблюдение на чистота на въздуха, автономни автомобили, управление на дома и спестяване на битовите ресурси и много други, подчерта тя.