Промените в Изборния кодекс са една язва. То има постоянно промени в изборното законодателство. Това каза в ефира на bTV. проф. Огнян Герджиков, председател на 39 Народното събрание.

Мнението му е, че "имаме калпаво законодателство" - затова и гоним чуждите инвеститори. "Ами те бягат, то си е за бягане...", коментира Герджиков.

Той е притеснен от задължителното машинно гласуване, което го има само в няколко страни, "които не блестят със своята демократичност".

Проблемът, според Герджиков, е, че машините има възможност да бъдат хакнати. Може ли някой да ми обясни защо ние трябва да гласуваме с машини, при положение, че светът се отказа от тях, попита риторично той.

На въпрос как би се справило служебното правителство, Герджиков даде в отговор положителни очаквания. Едно служебно правителство не трябва да е вредно, но "Господ знае какво ще е и колко време ще продължи то". Той допълни, че има нещо превратно в тези избори. Няма как да засадите едно дърво и да очаквате то да порасне 5 дни по-късно. На въпрос по какъв начин ще запомни това Народно събрание, Герджиков отговори, че той е най-краткото в политическата история у нас, а с огромен брой внесени законопроекти.

Попитан кой е най-подходящ да бъде премиер, Герджиков отвърна, че според него най-важното един премиер да има силни съветници и министри. "Премиерът не е Господ."

Припомняме, след промените в Изборния кодекс, гласувани от 45-ото народно събрание Държавният глава Румен Радев днес ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия.