Лошото време, силният вятър и обилният снеговалеж не спряха хилядите българи, които поискаха да почетат паметта на загиналите за свободата на България.

Километри преди паметника на Шипка вече се беше образувало огромно задръстване.
Полицията спираше шофьорите, желаещи да се доберат до монумента 4 км преди него.

Стотици българи, измежду които малки деца и възрастни хора, вървяха пеша километри, въпреки обилния снеговалеж.

Пътят към Шипка беше почти непроходим  за леки автомобили и въпреки очевидно многото свободни места за паркиране отстрани на него, хората бяха принудени да вървят пеша.

Недобре изчистеният път обаче не стана пречка кортежът на вицепремиера Цветан Цветанов да премине по силно заледения участък по пътя към върха.
Наложи се на няколко пъти граждани да бъдат спирани, за да направят място на автомобила, с който се предвижва МВР шефът Цветанов.

В подножието на Шипка вицепремирът се обърна с привествие към събралите се. Пред тях говориха още вицепрезидентът Маргарита Попова, министърът, отговарящ за еврофондовете Томислав Дончев, кметът на Казанлък Галина Стоянова.

По думите на Цветанов в този свят ден всички българи са изпълнени с национална гордост и патриотизъм и се прекланят пред подвига, честта и заветните идеали на хиляди знайни и незнайни герои, дали живота си за свободата на България.

Пътят на свободата започва с хайдушкото движение, минава през революционните комитети, героизма на Ботев и достига своя апогей на Априлското въстание, за да се стигне до датата 3 март, когато България отново се появява на политическата карта на света, изтъкна вицепремиерът.

Той допълни, че този път е белязан с кръвта на хиляди народни синове и с телата на българските опълченци, пред които днес се прекланяме.
По думите му те са ни дали вечен урок по родолюбие.

Вицепрезидентът Маргарита Попова също припомни героизма на загиналите за свободата на Отечеството. Поклон пред паметта на тези, които изваяха Самарското знаме - пример за героизъм неподражаем! Пример за героизъм, който е дал своето значение за решителния край на Освободителната война, заяви тя.

Въпреки студения вятър и минусовите температури вицепрезидентът Попова и МВР шефът изкачиха пътя и стъпалата до мемориала на Шипка, където под звуците на гвардейски марш бяха положени венци и цветя.

В края на церемонията настроението беше силно приповдигнато от внезапно появилия се слънчев лъч, който озари мемориала на Шипка.

Днес България отбелязва 134-ата годишнина от Освобождението си от османско владичество и осъществяването на мечтата на народа ни отново да има своя държава.

На 3 март  през 1878 г. в градчето Сан Стефано край Цариград е подписан мирният договор, по силата на който се възстановява българската държавност.

Той постановява, че България е автономно васално княжество със свое народно правителство и войска.

По-рано пред Паметника на Незнайния воин в столицата се състоя церемония по издигане на националното знаме и полагане на венец. В тържествената церемония участваха президентът Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание  Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов.

В 12.00 ч. бе извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред парадния вход на администрацията, на президента.

По-късно се състоя и тържествена заря-проверка на пл. "Народно  събрание", на която държавният глава произнесе слово. На нея присъстваха председателят на парламента и премиерът Борисов, както и военнослужещи от Софийския гарнизон. По-късно президентът Плевнелиев ще даде прием по случай националния празник в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Честит национален празник, българи!