Тестването на учениците ще продължи докато се осигури безопасна среда за учениците в училище. Министерство на здравеопазването имат известни притеснения - това е тяхно решение, уважавам го, те се грижат за безопасността на децата, така че ще го приема. От тук нататък тези въпроси трябва да бъдат към тях. Това каза министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, предаде БГНЕС.

По отношение на въпроса дали матурите трябва да останат за повечето специалности, той бе категоричен, че напълно съгласен с тази посока Тя се основава на принципа, че е широко отворено влизането във висшите училища, но след това студентите трябва да се отсеят. Това и в момента се случва. Около 50% от приетите в първи курс успяват да се дипломират. Тази система работи, тя се използва по света. Широк достъп на входа и след това пресяване в хода на следването. Когато става дума за лекари, художници, артисти - трябва да има изпити, защото се изискват специфични умения, заяви Денков.

Денков иска тестването на учениците в училище да отпадне

Денков иска тестването на учениците в училище да отпадне

Защо в училищата да не се поставят пречистватели на въздуха

Няма нужда всички хора да бъдат висшисти. Проблемът е, че университетите на запад се развиват много бързо, затова ние трябва да ускорим процесът у нас, бе категоричен Денков.