Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до изпълнителния директор Александър Александров с искане да бъде отложен планирания ремонт на топлофикационната мрежа, който ще остави без топла кварталите: "Студентски град", "Малинова долина", "Дървеница" и "Витоша".

Това е втората препоръка на националния омбудсман по темата, след като преди десет дни доц. Ковачева се обърна към Асоциацията на топлофикационните дружества в България и настоя да се обмисли приемането на обща политика от топлофикациите, с цел гарантиране правото на гражданите - потребители на топлинна енергия, на достъп до битово горещо водоснабдяване.

Тогава тя се позова на многобройни сигнали от жители на София, ж.к. "Надежда -1" и от централна градска част, че поради реконструкция на топлопровод от "Топлофикация София" ЕАД ще бъде спряна топлата вода в рамките на един месец.

Намаляват с 20 дни ремонта на топлопровода, захранващ четири столични квартала

Намаляват с 20 дни ремонта на топлопровода, захранващ четири столични квартала

За целта екипите на "Топлофикация" ще работят с удължено работно време

Планираните ремонти са важни, но животът и здравето на хората не бива да се излагат на риск, бе категорична Ковачева.

Припомняме, че на 31 май стана ясно, че четири столични кварала ще останат без топла вода за два месеца.

По този повод столичани започнаха да събират подписи против взетото решение. Студентите обявиха пък, че са готови на протести заради спирането на топлата вода.