Научната общност в България е в дълг пред обществото по отношение на научните публикации за връзката между климатичните промени и общественото психично здраве. Това заяви директорът на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) доц. Христо Хинков по време онлайн дискусия, посветена на представянето на годишния доклад на списание "Лансет" за климатичните промени и човешкото здраве - 2020 г.

Той се надява, че новите ваксини ще успеят да преборят COVID-19 и да спрат развитието на епидемията. Климатичните промени, свързани с наводненията, засушаванията, екстремните температури няма да спрат, защото срещу тях ваксина няма, посочи Хинков.

По думите му епидемията е нанесла сериозни щети и върху психичното здраве на хората. Като резултат от епидемията доц. Хинков очаква вълна от посттравматични стресови разстройства, увеличаване на самоубийствата, тревожните състояния и депресия. Така се оказва, че психичното здраве на хората е подложено на изпитания от последиците от климатичните промени, предупреди експертът.

Липсата на информация за ваксината спъва медиците да се ваксинират

Липсата на информация за ваксината спъва медиците да се ваксинират

Те настояват пациентът да знае защо му се поставя ваксината и какво да очаква от нея

Заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова предупреди, че досегашните изследвания, които са свързани с развитието на пандемията показват много тревожни факти.

За това Йорданова се надява, че днешното събитие ще помогне да се направи правилното стратегия и с оглед сегашната ситуация, в рамките на следващата година, хората да започнат да се срещат все повече, да имат възможност да се поздравят и да са сигурни, че усилията, които се полагат са адекватни и всеобхващащи.

Министерство на здравеопазването остава на разположение за предложенията на експертно ниво.

Докладът на "Лансет" за климатичните промени и човешкото здраве - 2020 г. е съставен от 120 водещи световни експерти от 35 академични институции и агенции на ООН. В навечерието на петата годишнина от Парижкото споразумение и в очакване на 26-ата конференция на страните по изменението на климата, COP26, докладът обсъжда последиците от забавените действия за общественото здраве, както и ползите за здравето, икономиката и обществото от една решителна и бърза реакция.

Подаряват преспапие с мръсен въздух от София на Фандъкова

Подаряват преспапие с мръсен въздух от София на Фандъкова

От "Грийнпийс" предлагат и 7 решения за справяне с мръсния въздух

Ако не се предприемат спешни действия, климатичните промени ще доведат до още по-големи заплахи за общественото здраве, ще бъде застрашен животът и поминъкът ни и ще бъдат сериозно засегнати здравните системи.

Ако незабавно предприемем мерки в отговор на изменението на климата, това ще доведе до по-чисто небе, по-здравословна храна и по-безопасни места за живеене, както и ще намали рисковите фактори за бъдещи инфекциозни заболявания.