Стотици хора се струпаха на опашки пред ДАНС и пощите, тъй като днес изтича срокът, в който фирми, неправителствени организации и кметове трябва да докладват официално на службите как ще обучават персонала си срещу пране на пари.
За тези, които не го направят, санкциите са от 1000 до 10 000 лева за физически лица и от 2000 до 20 000 лева за фирми. Най-сериозни са глобите за банки и застрахователи - до 50 хиляди лева.

Заради голямото струпване на хора в последния момент от ДАНС удължиха работното си време и обявиха, че е разрешено изпращане на документите до мейла на финансовото разузнаване.

За да разбират службите навреме къде има риск от пране на пари, законът беше приет, така че над 100 000 души - адвокати, счетоводители, търговци, одитори, банкери и застрахователи, да докладват пред ДАНС, че ще са нащрек да не ги въвличат в схеми. Същевременно те се задължават да обучават служителите си на това.

"Аз съм адвокат, сама съм в кантората. Нямам служители и въпреки това съм задължена по закон да подавам план как аз да се самообучавам. Губим си времето с безсмислени неща. От три дни се занимавам с личния ми план и с плановете на няколко фирми. Кой ще отвори пликовете и как ще се обработят и класират - за мен това е абсурдно." - коментира адвокат Мария Вълканова.

Новите правила засягат и неправителствените организации.

"Играчите са много различни - една банка, която оперира с различни клиенти от цял свят е едно, не може да има същите задължения като един адвокат - сам в кантора, или граждански организации, които нямат и служители - голяма част от тях", заяви Надя Шабани, директор на Българския център за нестопанско право.

След днешния срок следва и друг: до 12 май фирмите трябва да изпратят още документи - вътрешни правила как да действа фирмата, за да не влиза в схеми за пране на пари и тероризъм.

От агенцията разясниха, че получават документите основно в последните два дни, но това не е проблем, тъй като ще ги разделят по категории и ще ги използват при проверки на място, когато преценят, че има риск от пране на пари.