Панихидата в памет на Анна Политковская ще се състои на 18 януари от 11.00 ч. в параклиса до паметника на репресираните при НДК, вместо в ротондата „Свети Георги".

Това съобщи за news.bg Пламен Пенчев, член на Обществения съвет на Асоциацията на свободното слово „Анна Политковская".

Вчера, 16 януари, свещеникът от ротондата „Свети Георги" е върнал предплатената още преди седмица сума за панихидата, като е заявил на организаторите, че „от службите" са му забранили да извърши богослужението, тъй като убитата журналистка Анна Политковская е била сред противниците на руския президент и може да бъдат провокирани антипутински настроения.

По думите на Пламен Пенчев, на въпрос не е ли независима Българската православна църква, свещеникът е отговорил: „Независима е, но като наредят от службите... Не ми създавайте проблеми!"

От асоциацията са изпратили сигнал до американското посолство за това, че с отмяната на панихидата се нарушават фундаментални демократични права на гражданите.

„Панихидата е траурен ритуал и за него не се изисква никакво разрешение." - коментира Пламен Пенчев.

От вестник „Файненшъл таймс" се проявили интерес към подписката срещу посещението на Путин, организирана в интернет от асоциацията „Анна Политковская" - www.bgpetition.com/ne-putin-goce/index.html.

„В момента подписката се превежда на английски език. У нас няма кой да ни чуе, нека светът да разбере, че у нас има имитация на демокрация." - поясни Пламен Пенчев.

Утре след панихидата ще се състои протестно шествие от параклиса при НДК до „Булбанк".