Събитията в Северна Африка и Близкия изток показват, че жаждата за свобода няма граници. Това заяви премиерът Бойко Борисов в приветствието си към участниците в международната конференция на тема „Преходът в Централна и Източна Европа и промените в Близкия изток".

Началото на конференцията започна с минута мълчание в памет на жертвите на протестите в региона на Северна Африка и Близкия изток. Според Борисов с този жест светът е показал своята съпричастност към борещите се за демокрация.

Българският министър-председател изтъкна, че досега светът е смятал, че на арабските държави не е присъщо демократичното управление. Мисля, че арабската пролет показва, че такава теза е несъстоятелна, категоричен е Бойко Борисов.

Пътят към демокрация е труден, посочи обаче той. Според него страните от Северна Африка и Близкия Изток тепърва ще усещат трудностите на прехода. Европейският съюз не може да бъде оазис на спокойствие, ако събитията в Сеферна Африка не се развиват спокойно, смята българският премиер.

Той очаква днес на форума да се чуе мнението от първа ръка на представителите на страните от Северна Африка. Промяната не може да бъде наложена отвън, заяви още Бойко Борисов. Той отправи съвет към демократизиращите се страни от Северна Африка и Близкия Изток - изключително важно е навреме да реформират съдебните си системи. Това е една от най-големите ни поуки, смята Борисов. Според него България е изгубила доста години в прехода, за да реформира своята съдебна система.

Промяната, която беше толкова жадувана от всички граждани в Източна Европа, беше неочаквана. Това заяви от своя страна външният ни министър Николай Младенов.
Ние сме заедно, за да се учим заедно от нашата история, посочи той. Културите на Европа, Северна Африка и Близкия изток и останалия свят според първия ни дипломат са тясно свързани. Европа е невъзможна без Средиземноморието и Средиземноморието е невъзможно без Европа, категоричен е Николай Младенов. Страхът в Северна Африка и Близкия изток е преодолян, смята още външният министър.

По време на своя преход страните от Източна Европа са търсили отговорите на въпроси като това по-лесно ли е да изградиш политическа система и развито гражданско общество или да изградиш нова социална и пенсионна система, по-лесно ли е да реформираш избирателната си система или здравната си система. Отговорите на тези въпроси сега стоят и пред страните от Северна Африка и Близкия изток.
Николай Младенов призова участниците в днешния форум да се събират периодично и да обменят опит.

Генералният секретар на Съвета на Европа Торнбьорн Ягланд поздрави Николай Младенов, който днес навършва 39 години. Ягланд посочи, че външният ни министър е роден през 1972 година. От тогава досега по думите му са се случили толкова неща, като за едно столетие.

Генералният секретар на Съвета на Европа определи случващото се в Северна Африка и Близкия Изток като трогателен момент, тъй като млади хора излизат на улиците, за да извоюват демокрация. Тези ценности не могат да бъдат избегнати, смята Торнбьорн Ягланд.

Той е категоричен, че авторитарните режими не могат да са основа за стабилност и просперитет. Липсата на свобода и защита на човешките права е препятствие пред мира и стабилността, смята генералният секретар на Съвета на Европа. Според него хората от региона на Северна Африка и Близкия Изток вземат съдбата си в своите ръце. Историята се твори в момента, смята Торнбьорн Ягланд.

Той посочи, че повече от 23 000 души са избягали през последните месеци от размирните региони. Това може да се превърне в миграционна криза, подчерта генералният секретар на Съвета на Европа. Той обаче е убеден, че Европа може да подпомогне народите от Северна Африка и Близкия изток в прехода им от авторитарни режими към конституционни демокрации. Той отправи послания към борещите се в размирните региони - да гарантират прозрачни и свободни избори, да изградят действащи контролни механизми и да гарантират свободни медии и глас на жените.

Много е важно да зачитаме религията, но трябва да има разделение между религия и политика, смята Торнбьорн Ягланд. Религията е въпрос на вяра, а политиката е въпрос на компромиси, посочи той. Хората навсякъде по света искат да живеят свободно, посочи още генералният секретар на Съвета на Европа.

Преди 20 години промените бяха тектонически, заяви представителят на Представителството на ОССЕ Аста Скайсгирите Ляушкиене. Тя обеща ОССЕ да отговори на исканията за съдействие на страните от Северна Африка и Близкия изток.
Ние имаме едни и същи ценности и идеали, посочи Аста Скайсгирите Ляушкиене. Тя изрази надежда страните от Северна Африка и Близкия изток да изплуват като демократични държави от периода, в който се намират.