Запалиха колата на свидетел, дръзнал през август да разкаже пред Nbox за мръсния бизнес в търговия с хора през сръбската граница край Видин, съобщиха от агенцията. В събота през нощта колата на жертвата е залята с бензин и запалена пред дома му. Автомобилът е изгорял напълно.

Освен това човекът, разказал за схемите за трафик на хора през България, е получил клип от разследването на телевизия "Дойче веле", в което, заедно с криминалния редактор на Nbox Стефан Ташев, говори, макар и зад кадър, за каналите през които нелегалните имигранти се прекарват в Сърбия.

Друг каналджия, съгласил се да разкаже пред "Дойче веле" подробности и тарифите на трафикантите, е получил предупреждение. Пред дома му са оставени на видно място пластмасови шишета с бензин. Въпреки, че лицето му бе скрито от камерата. Човекът е получил анонимни заплахи за смърт и по телефона.

Потърпевшите предполагат, че са станали мишена заради разкритията на Nbox за мръсния бизнес с трафика на хора, в който участват гранични полицаи, служители на съдебна охрана, дори пожарникари.

Според неофициална информация над 2000 души във Видинско са в бизнеса с прекарване на имигранти от София към Сърбия. Цялата схема работи с покровителството на политически партии, които получават процент от сделките.

На 13 август Nbox публикува първото разследване за т.нар. "талибанджийство" край Видин. Последва национален отзвук и масови акции на полицията както в района, така и в страната.

Заради тях каналджиите загубиха доста пари от провалени "трансфери" на нелегални мигранти през Брегово, Връшка чука, Кула и Видин.

Предполага се, че вендетата срещу двамата свидетели, дръзнали да разказват за този сенчест бизнес, е предупреждение да мълчат.