Бистро на територията на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" е осъдено да заплати обезщетение на "Музикаутор" заради неуредени авторски права за ползваната за озвучаване в обекта музика. Решението е на Апелативния съд в Пловдив и не подлежи на обжалване, съобщиха от организацията на автори и музикални издатели за управление на авторски права.

Преди да се стигне до делото от "Музикаутор" са водили преговори и са предложили на собственика на заведението сключване на договор. Такъв обаче не бил подписан. Представител на организацията посетил заведението и установил, че то се озвучава с музика. В рамките на делото са представени и доказателства за конкретни произведения на автори, чиито права "Музикаутор" представлява, и за които заведението няма надлежен лиценз.

Съдът решава собственикът на бистрото да плати обезщетение за нанесените имуществени вреди на авторите на музиката. Минималният размер на обезщетението по закон е по 500 лева за музиката и 500 лева за текста на всяка песен, за която има доказателства, че е изпълнявана публично без уредени права.

Музикаутор напомня да се плащат авторски права за музиката на концертите за Нова година

Музикаутор напомня да се плащат авторски права за музиката на концертите за Нова година

И на коледните базари

"Музикаутор" води информационна кампания за задълженията на ползвателите да уреждат правата за музиката, която ползват в бизнеса си. С лиценза от организацията те имат възможност да използват легално 95% от световния репертоар. От "Музикаутор" отчитат, че въпреки това голяма част от обектите в сектор ХОРЕКА (хотели, ресторанти и кафенета) не уреждат правата за музиката, с което са в нарушение с Закона за авторското право и сродните му права. Разпоредбите за предварително уреждане на авторските права важат за всяко публично използване на музикални произведения - както в туристически и търговски обекти, така и при концерти, танцови постановки, шествия, базари и др.