Швейцария и Алжир уведомиха министерството на вътрешните работи у нас, че ще признават и пропускат за излизане от територията си български граждани с изтекли лични документи в периода 13 март - 31 октомври 2020 г.

Преди това съгласие да пропускат българските граждани с изтекли лични документи изразиха: Австрия, Великобритания, Германия, Грузия, Гърция, Ирландия, Катар, Нидерландия, Норвегия, Полша, Словакия, Турция, Унгария, Франция, Хърватия, Черна гора и Чехия. Така общият брой на държавите, признаващи изтекли български лични документи към момента, е 19.

Припомняме, че на 26 март по разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева бяха дадени указания към всички държави да актуализират списъците с български граждани, които искат да се завърнат, дори ако документите им за самоличност са изтекли.

Дори с изтекли документи българите да могат да се приберат, иска Захариева

Дори с изтекли документи българите да могат да се приберат, иска Захариева

Над 700 българи по света искат да се приберат у дома

Други 11 страни към момента признават със специални условия или със специални срокове изтеклите български лични документи. Това са: Босна и Херцеговина, Иран, Индонезия, Канада, Монако, Никарагуа, Нигерия, САЩ, както и Португалия, Словения, Япония.

От министерството на външните работи припомнят, че българите с изтекли лични документи, които се намират в държава, която не ги признава, могат да се завърнат в България с издаден от съответната ни консулска служба временен паспорт. Тези български граждани, които нямат възможност да се завърнат в страната ни и имат спешна и обоснована необходимост от подновяване на изтеклите си лични документи, могат да подадат заявление за подновяване като предварително си запишат час в съответната ни консулска служба.

Пълният списък на държавите, които признават изтекли български лични документи, е публикуван и на официалния сайт на МВнР в раздела "Коронавирусът - какво да правим". Списъкът се обновява при постъпване на нова информация.