Скоро лабораторията в Пловдив за тестване на COVID-19 отваря врати. Очаква се тя да бъде готова най-рано на 8 април. Това каза ректорът на МУ Пловдив Мариана Атанасова Мурджева в ефира на Нова телевизия. Тя коментира, че в лабораторията ще бъде създадена в болницата "Св. Георги", като пояси, че ще има PCR апаратура, за доказване на гените на заболяването на коронавируса.

Тя обясни, че лабораторията за диагностика за COVID-19 е ангажимент на лечебно заведение, не на университетите и тя трябва да бъде ситуирана там. Мурджева добави, че взимането на това решение за създаването на такава лаборатория в Пловдив е взето на ниво община и областна управа.

Мурджева допълни, че ще се обработват около 30 проби на ден. Тя добави, че екипът, който ще работи в лабораторията ще се състои от специалисти от катедрата по микробиология и монология към университета, така и от диагностичната лаборатория към болницата. Ректорът коментира, че даренията за изграждането на лабораторията са 300 хиляди.

Кунчев недоумява защо Пловдив няма лаборатория

Кунчев недоумява защо Пловдив няма лаборатория

Кунчев посочи болниците във Видин и Монтана като критични

Припомняме, че на 29 март шефът на оперативният щаб остро разкритикува превантивните мерки в Пловдив, като заяви, че хората са на централната улица, магазините са отворени и като цяло градът не е следвал препоръките на щаба и не са тествани в задоволителен обем. "На Пловдив му предстоят доста сериозни неща", прогнозира Венцислав Мутафчийски.

Само за вчера са заставени 84 акта за разходки на открито в Пловдив.