"Предсрочните парламентарни избори бяха със състезателен характер и основните свободи бяха зачетени". С такава констатация излезе Артур Герасимов, специален координатор и лидер на краткосрочните наблюдатели от Парламентарната Асамблея на ОССЕ (ОССЕ ПА) на пресконференция, посветена на заключенията от проведените вчера предсрочни парламентарни избори.

Нашата мисия показва, че поехме задачата с голяма отговорност и успяхме да участваме с голям брой наблюдатели в България въпреки пандемията, обясни Герасимов.

По думите му средата на предизборната кампанията била доминирана от обвинения в корупция от бившата управляваща партия от една страна. От друга страна предизборната кампания била белязана и от действията на правоохранителните органи в борбата им с купуването на гласове.

Иначе Герасимов изтъкна, че предсрочните парламентарни избори преминали през адекватна правна рамка, която била ревизирана малко преди самите избори. Техническите аспекти били управлявани ефикасно, прозрачността и отчетността на финансирането на кампанията били намалени заради по-малко отчетност.

Прозрачност без граници: Добра активност на МВР преди изборите

Прозрачност без граници: Добра активност на МВР преди изборите

Рано е да се каже, че сме намерили панацеята срещу купуването на гласове

"Изборният процес беше прозрачен, машинното гласуване беше ефикасно и с малко проблеми", изтъкна Герасимов.

Той отчете още, че предсрочните избори се провели сред обществено недоверие в политическата система заради обвинения в корупция. Администрацията на изборите извърши адекватно своите задължение и спази сроковете, посочи Герасимов.

По думите му електронното гласуване било ефективно, но е важно да се изгради обществено доверие в системата. Високата концентрация на медийна собственост имала негативен ефект върху политиките и медийния плурализъм. Липсата на подробно журналистическо отразяване на предизборната кампания попречи на гласоподавателите да направят своя избор, категоричен бе Герасимов.

Мустафа Карадайъ призова СИК да броят контролните разписки

Мустафа Карадайъ призова СИК да броят контролните разписки

Лидерът на ДПС провери и дали комисията си изпълнява задълженията за съдейства

Алфред Хийр, ръководител на делегацията на Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) посочи, че от ПАСЕ наблюдавали гласуването в няколко избирателни комисии - в София, Пловдив, Пазарджик, някои села и области около Карлово, Перник и Нови Искър. Гласуването в избирателните секции било добре организирано, прозрачно и членовете на СИК съдействали на международните наблюдатели.

Машините сработиха много добре във всички избирателни секции, в които бяхме, изтъкна Хийр. Новите изменения в Изборния кодекс били въведени без предварително проучване за използването на машините за гласуване не могат изцяло да заменят доверието на хората, отбеляза той.

Елона Гиебра Ходжа, Ръководител на делегацията на Парламентарната Асамблея на ОССЕ (ОССЕ ПА) добави, че предизборните кампании били ограничени до официалния език и това намалява нивото на политически участие на малцинствата в политиката. По думите ѝ жените остават недостатъчно добре представени като длъжности, но пък за сметка на това били представени добре на ръководни позиции от изборната администрация. Тя препоръчва жените в политиката да бъдат отразявани във всички сфери на обществено-политическия живот.

Усилието да се организират предсрочните избори кратко след последните, като се използват машини - това е внушително и много гласоподаватели използваха машините, но пък имало и други, които не били уверени. Хората трябва да бъдат образовани и да знаят как да ги използват, настоя Елона Ходжа.

Тя вярва, че бъдещото правителство ще осигури стабилност и просперитет на страната.

Тана де Зулуета, Ръководител на ограничената мисия за наблюдения на СДИПЧ се надява управляващите да намерят за полезни заключенията на ОССЕ и ПАСЕ. "Ние не сравняваме изборите, не е част от нашата методология, но въпреки, че имаше промени в законодателството на изборите медийната среда остана непроменена. Остават проблемите с плурализма и независимостта на журналистите", посочи Зулуета.

Проблемите на корупцията и нуждата да се справим успешно с нея отдавна е проблем на България, изтъкна тя. Според нея липсата на достатъчно време за образоването на избирателите как да гласуват с машина може да има негативен ефект.

ЦИК доволна от вота, машинното гласуване улеснило комисиите

ЦИК доволна от вота, машинното гласуване улеснило комисиите

След критиките за хаос в изборния ден

Зулуета настоя за сътрудничество между полицията, съдебната власт и промяна в мисленето на всички граждани. Участието на жените в политиката ще спадне в следващия парламент, според нея. Зулуета иска по-голямо участие на жените днес в политическите партии. Законите трябва да им помогнат за в бъдеще да имат по-широко участие по въпросите за корупцията, настоя тя.

Друг проблем е финансирането на политическите партии и отразяването на предизборната кампания.