Парламентарните избори бяха добре организирани и проведени. Така зам.-председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева отговори на критиките за хаос в изборния процес. Според нея за това говори фактът, че от 10 516 машини в страната само 56 са дали дефект. Тя уточни, че в съответните секции се е преминало към гласуване с хартиени бюлетини, но това е 0,49 процента.

"Личното ми мнение е, че от 2014 г., когато за първи път беше въведено машинното гласуване, винаги съм смятала, че е по-добре да има машинно гласуване, защото няма недействителни гласове, контролираният и купен вот не може да бъде произведен и отчитането на резултатите става бързо", добави Матева.

ЦИК абдикирала от организацията на изборите зад граница

ЦИК абдикирала от организацията на изборите зад граница

Мрежата на изборните доброволци е изключително недоволна от организацията на Комисията

След края на изборния ден членовете на СИК могат да обработят изборните книжа в рамките на 20 минути, което е в пъти по-бързо от вота с хартиени бюлетини.

Стоил Стоилов от обществения съвет на ЦИК не се съгласи с Матева, но призна, че за първи път машинният вот не е "нежеланото дете на изборните технологии. Сега от песимист ставам умерен оптимист за машинното гласуване, защото в Благоевград контролното броене показа 100% съвпадение". Той обясни, че на тези избори контролно броене ще има в 1343 секции в страната и 39 секции в чужбина. Матева допълни, че софтуерни манипулации са невъзможни, защото са взети предпазни мерки.

Забавянето РИК да разрешава гласуването на хартия било конституционно нарушение

Забавянето РИК да разрешава гласуването на хартия било конституционно нарушение

Първото заседание на ЦИК днес трябваше да е в началото на вота, смятат от ГЕРБ