Не бива да се прави паралел с пожара във влака София-Кардам.

Това заяви Гено Генов, директор на служба „Безопасност, контрол и вътрешна сигурност" в БДЖ, цитиран от БНР, във връзка със снощния пожар във влака София-Пловдив.

Всичко вътре е изгоряло. Ще е трудно да се намерят някакви доказателства, каза още Генов. Той добави, че предстои да се извърши пожаротехническа експертиза на вагоните, такава, каквато беше извършена на влака София-Кардам.

Припомняме, през нощта на 28 срещу 29 февруари при избухнал пожар във влака София - Кардам загинаха 9 души.

Генов уточни, че се е изгорелите вагони са два - първият и вторият, като пожарът е възникнал в шкаф номер 11 на втория вагон. Персоналът е предприел опити да изгаси пожара с наличните пожарогасители, но след като не са успели, са предприели веднага евакуация на пътниците, каза още той.

Същевременно Димитър Добрев - директор на „Пътнически превози" в БДЖ в Пловдив заяви, че влаковата композиция е била изрядна преди да потегли по направлението си

Добрев добави, цитиран от радио Пловдив, че не се обвърза да прави предположения за причините за пожара, но заяви, че екипът на влаковата композиция няма никаква вина и е действал адекватно на ситуацията.

Според него БДЖ се нуждае от цялостна подмяна на композициите със закупуването на нови пътнически вагони.

Междувременно от БДЖ съобщиха, че снощи към 23:10 ч. е възстановено движението на влакове по едната железопътна линия в участъка между Пловдив и Тодор Каблешков.

Композициите се движат с дизелови локомотиви, тъй като контактната мрежа е прекъсната след инцидента в района на спирка Прослав и не е възможно преминаването на електрически локомотиви.

Нощните влакове и ранните сутрешни влакове са преминали през участъка със закъснение от около 30 минути средно на влак.

Предстоят ремонтни работи по възстановяване на контактната мрежа в участъка, по време на които движението на влакове между Пловдив и Тодор Каблешков ще бъде временно преустановено.

От БДЖ създават организация за превоз на пътниците с автобуси в този участък.