Столицата отбелязва своя празник, посветен на великомъченица София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов. Днешният ден е и храмов празник на столичната църква " Света София - Премъдрост Божия".

Днес се отдава почит на добродетелите, който ни крепят - вярата, надеждата, любовта и мъдростта.

Oт 9.00 часа в храма "Света София" ще започне празнична Света Литургия, която с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим ще отслужат Техни преосвещенства Стобийски епископ Наум - главен секретар на Светия синод, Знеполски епископ Йоан - викарий на Софийския митрополит, Тивериополски епископ Тихон, Деволски епископ Теодосий, протосингела на Софийска света митрополия и предстоятел на храм "Св. София" отец Ангел Ангелов, гости духовници и свещенството при църквата.

Ще бъде извършена традиционната лития и водосвет за празника. В 11.30 часа духовниците ще се включат към официалното честване на деня на столицата и епископите ще отслужат молебен пред Вечния огън.

След това Техни преосвещенства викарният епископ Йоан и главният секратар на Светия Синод Стобийски епископ Наум ще присъстват на тържествената сесия на Столична община, където ще получат знака за почетен гражданин на София, присъден на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Максим за почетен гражданин на столицата ни след 41 години достойно служение като Софийски митрополит, който ще предадат на патриарха.

От 18:30 в Народен Театър „Иван Вазов" ще се проведе церемония по връчване наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата „София - град на нашите деца".