При археологически разкопки в църквата „Св. Иван Рилски" във Велико Търново беше открито богато погребение на висш средновековен сановник, който вероятно е бил приближен или родственик на царското семейство.

Според ръководителят на проучването професор Николай Овчаров, изключително ценен е намереният в гроба масивен златен пръстен от 14 век.

„Пръстенът тежи видимо, без да сме го теглили, около 20-22 грама, чисто злато. Най-важното обаче е неговият орнамент. Става дума за двуглав орел. Двуглавият орел е символ на най-висшето владетелско достойнство пред 13-14 век," пояси Николай Овчаров.

"Единствено царят има право да носи двуглавият орел върху ботушите и да стъпва върху възглавничка с двуглави орли. Най-висшите боляри в царството, става дума за севастократори, деспоти и кесари, имат право, по закон, да ги носят върху дрехите си и върху пръстени. Така че без да се съмняваме трябва да знаем, че сме открили гроб на болярин с титла севастократор, деспот или кесар от 14 век," допълни още той.

"Другото, което е много интересно, е, че изображението е много силно изтрито. Това означава, че масивният златен пръстен е предаван по наследство. Предаван е от баща на син, т.е. болярска инсигния, която е била предавана през поколенията," категоричен е ръководителят на проучването.