Национална служба "Полиция" установи нарушения в проекти по програма САПАРД. За нарушенията информира Държавен Фонд "Земеделие".

Три от тези проекти са били на кандидати, които вече са се отказали от тяхното изпълнение.

Национална служба "Полиция" е информирала Националния ръководител на програма САПАРД - заместник-министъра на финансите Димитър Ивановски, с писмо на 15 април 2008 г., че са установени нарушения по 4 от проектите по мярка 5 "Пазари на производители и тържища".

За това информира изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" доц. д-р инж. Димитър Тадаръков.

Три от тези проекти са били на кандидати, които се отказаха вече от тяхното изпълнение. Във вторник, 22.04.2008 г., писмото е получено и в ДФ "Земеделие".

Комисията по оценка на проекти по САПАРД, действала по времето на Асен Друмев, е разгледала 17 проекта, от които е отхвърлила два. Сумата за 15-те одобрени проекти е на обща стойност 48 млн. лева.

На по-късен етап шест от бенефициентите, по 15-те проекта на стойност 22 млн. лева се отказаха доброволно, като за изпълнение останаха 9 проекта.

По мярката е изплатен само един проект, на стойност над 2 млн. и 600 хил. лв., като плащането е извършено на 19 февруари.

По един от тях разследващите органи са установили нарушения. Останалите 7 проекта трябва да бъдат изпълнени до края на юни тази година.

След извършване на проверките, на коректните бенефициенти субсидията ще бъде изплатена, в съответствие на българското законодателство и европейските регламенти, заяви Тадаръков.

Той подчерта, че няма нарушения по процедурите по мярка 5 на програма САПАРД.