Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан отслужи Божествена Света Литургия за освещаване на средновековния храм "Света Петка" в с. Белчин.

На официалната церемония ктиторите на проекта връчиха ключа от храма на Негово Преосвещенство Знеполския епископ Йоан, в присъствието на президента Георги Първанов, министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров и министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов,

Проучванията и реставрацията на средновековния храм, както и изграждането на етнографския комплекс в близост до него, продължиха повече от година.

В момента се извършват археологически проучвания на късноантична крепост и на раннохристиянска базилика на хълма Свети Спас над храма "Света Петка".

Предстои реализацията на инвестиционни проекти за възстановяването и изграждането на други паметници на културата, обособяването на екопътеки, развитието на модерни СПА и балнеологични комплекси.

Призовавам всички бизнесмени от района и България да направите нещо по възможностите ви голямо за духовното развитие на България, заяви по време на церемонията Симеон Пешов, председател на Фондация "Възраждане на Белчин" и един от ктиторите за възстановяването на храма.

Амбицията на участниците в инициативата е обособяването на религиозно-културен център в Община Самоков и развитието на съвременен културно-исторически, балнеологичен и екотуризъм на европейско равнище.

За тази цел бе построена и етнографска музейна къща, филиал на музея в гр. Самоков, чието изграждане в непосредствена близост до храма "Света Петка".

Състоянието на храма "Света Петка" през последното десетилетие на миналия век води до рухването на покрива, част от стените и до силното увреждане на църковния инвентар.

Храмът "Света Петка" има изключителна художествена и културна стойност.

Изхождайки от данните на археологическите проучвания, той е претърпял няколко етапа на изграждане и доизграждане.

Храмът в този си вид е построен през ХVII в. върху основи на друг храм от XIII-XIV в.

Всички икони в храма са изографисани през 1653 г.

Това са редки художествени образци, създадени преди разцвета на Българското Възраждане.

По думите на проф. Валентин Ангелов, дърворезбите в храма "Света Петка" в с. Белчин са сред най-значимите паметници на монументалната дърворезба в България.