За масово измиране на пчели сигнализират стопаните в Бургаско. Агенцията по безопасност на храните е започнала спешна проверка на пчелини в региона, съобщава БНТ. Хюсеин Мустафа от село Желязово, град Камено, гледа пчели от години, а тази година повече от половината кошове са празни. 152 броя са умрели. 3-4 години ще са нужни за възстановяване на стопанството му.

Бургаският регион е на 4-то място в страната по смъртност на пчели.

Над 6000 са проверените семейства, над 2000 от тях умрели заради "синдром на празния кошер", обясниха специалисти от Агенцията по храните. Изследването показало, че 6% са умрели от синдрома, 7% са отпаднали поради малки хранителни запаси, при 3% има съмнение за заболяване.

Стопаните смятат също, че земеделските производители може да са причината, тъй като пръскат с отровни вещества. До 4 дни ще има резултат от пробите, загубите обаче не се поемат от Министерство на земеделието и храните и стопаните сами трябва да възстановяват щетите. Проверките на ресорната агенция продължават до края на март.

В Европарламента приеха опазването на пчелите и български породи животни

В Европарламента приеха опазването на пчелите и български породи животни

Регистрирана е висока смъртност срещу пчелите

Припомняме, в средата на май 2020 година пчеларите от Плевенско алармираха за масово измиране на пчелните им семейства заради неправомерно третиране на земеделски площи с препарати.

От БАБХ обаче излязоха с позиция, че морът по пчелите не се дължи на отравяне с продукт за растителна защита.

В края на април миналата година те отново алармираха за масово измиране на пчели в Плевенско. Заради проблема те заплашиха с блокада на пътя Плевен-София.

През 18 февруари 2021 година бе организиран брифинг на сдружение "Български свободни пчелари". На него те изказа своето разочарование, правейки съпоставка между тях и Барон Мюнхаузен. Тогава те се обявиха против Наредба 13.

На 6 март в Европарламента приеха опазването на пчелите и български породи животни.