Отново диви и домашни животни са били отровени в района на Кресненското дефиле, предаде "Дневник".

Става дума за място между Долно Церово и Горно Церово, където са открити отровени дива свиня, кучета и птици. Сигналът е подаден в РИОСВ-Благоевград в петък, предстои проверка.

Еколози от Фонда за дивата флора и фауна, които от много години се опитват да възстановят белоглавия лешояд в Кресненското дефиле сигнализират, че са намерели умъртвени животни отново там този петък.

От фонда припомнят скандалния случай с отровени и убити над 30 белоглави лешояда в Кресненския пролом през април тази година, когато бяха сезирани прокуратурата и държавните органи.

Мястото тогава беше локализирано от институциите и беше доказано от Българската агенция за безопасност по храните с лабораторни токсикологични анализи, специално проведени в испанска лаборатория.

"Оказа се труп на крава, наръсен с отрова, край село Церово, покрай който бяха намерени труповете на няколко лешояда, диви прасета, лисици и други." - поясняват еколозите.

След пет месеца историята се повтаря и днес са открити отровени диви свиня, кучета, птици между Долно и Горно Церово.

Природозащитниците се надяват този път да няма лешояди след жертвите: "След месеци положени усилия, колонията в Кресненския пролом успя да се възстанови до 25 птици."

Разследването по случая от април все още "отлежава", липсва и обвинение, въпреки че местопрестъплението е открито и доказано от БАБХ, ясен е собственикът на наръсената с отрова крава, подчертават от фонда за диви животни.

Законът предвижда много строго наказание за такова престъпление срещу природата, ако то се докаже. До момента обаче в България няма заловен и осъден нито един виновен за подобно престъпление.

Природозащитници са притеснени за биоразнообразието в Кресненския пролом

Природозащитници са притеснени за биоразнообразието в Кресненския пролом

Пожарът унищожил огромна площ от гората е причинил смъртта на стотици нейни обитатели