"Български ВиК холдинг" осигурява заем на "Водоснабдяване и канализация" (ВиК) - Ямбол за покриване на натрупаните в края на 2021 г. фактури за електроенергия. Размерът на отпуснатите средства ще е в размер на 638 743 лева. С тях водният оператор ще покрие натрупаните задължения по фактури за месеците ноември и декември 2021 г. към "Мост Енерджи", информират от "Български ВиК холдинг".

ВиК дружеството е сред затруднените да покриват със собствени средства в пъти по-високи сметки за ток заради кризата с цената на електроенергията за втората половина на 2021 г.

"Български ВиК холдинг" ЕАД осигурява подкрепа за "Водоснабдяване и канализация" ЕООД - Ямбол за гарантиране на непрекъснатост на водоподаването към жителите на област Ямбол. Взимат се всички адекватни мерки, за да не се допусне създаване на напрежение сред гражданите", посочват от холдинга.

Ръководството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството съвместно с екипите на Министерство на финансите и Министерство на енергетиката разработват компенсаторен механизъм за ВиК сектора с план за трайно решаване на проблема.

Болницата в Ямбол се задъхва заради високите сметки за ток

Болницата в Ямбол се задъхва заради високите сметки за ток

Пет пъти са скочили разходите за електричество и газ

Припомняме, че над 70000 жители на Ямбол и 18 села са застрашени да останат без вода от 1 февруари заради скъпия ток и натрупани задължения на ВиК - Ямбол в размер на 550000 лева. Ако сумата не бъде платена в най-кратък срок, електрозахранването и работата на четири ключови помпени съоръжения в региона ще спре.