Пет пъти са скочили разходите на областната болница в Ямбол за ток, газ и кислород през последните два месеца, съобщава БНР.

Не е ясно докога ръководството на лечебното заведение ще е способно да погасява задълженията, тъй като приходите остават непроменени.

Изпълнителният директор на МБАЛ "Св. Пантелеймон" д-р Панайот Диманов посочи, че скокът на разходите е драстичен.

Ако в минали години за най-тежките периоди - декември, януари и февруари, сме плащали около 65 000 лв. Месечно, сега сложете 5 пъти повече, значи около 350 000 - 400 000 лв. ще са необходими, посочи той.

НСОРБ търси подкрепа от правителството заради високите сметки за ток

НСОРБ търси подкрепа от правителството заради високите сметки за ток

В момента общините имат нужда повече от всякога от подкрепата на правителството

Една от основните причини за огромния разход за отопление и ток е павилионният тип на болницата, която се състои от 17 сгради.

Диманов обясни, че те са много голяма сума и несъизмерими с приходите на лечебното заведение. "Ние трябва, за да компенсираме, да увеличим тройно, четворно приема на граждани. Значи откъде ще дойдат тези граждани на Ямболска област, защото сме търговско дружество", изрази недоумение той.

Според него е нормално производители и търговци да си увеличават цените. Болницата обаче е търговско дружество и цените на дейността й стоят същите, поясни медикът.