Надвишаването на допустимите нива фипронил не означава, че ще настъпи отравяне за човека, приел храна със съдържание на този препарат, заяви пред БНТ д-р Светла Цолова от Центъра по обществено хранене.

Тя допълни, че допустимите стойности са в пъти под опасните.

Фипронилът е известно отдавна вещество. Той е инстекицид, който унищожава насекоми и кърлежи и който се използва се в медицински продукти за защита от насекоми и паразити, заяви д-р Цолова.

анкета

Как реагирате на новината за фипронила?

Виж резултати

Не ме е страх, това са глупости 19.5%

Властите ще си свършат работата 7.3%

Сверявам партидите в магазина 10.1%

И без това купувам само био 6.4%

Престанах да купувам яйца изобщо 22.6%

Не мога да избягам от отровите 34.0%

По думите й, фипронилът е токсичен и може да окаже вредни ефекти, но всичко зависи от дозата, както при повечето химични вещества, добави д-р Цолова.

"Във връзка с употребата на фипронила като продукт за растителна защита са разработени стойности, които може да се съдържат в храните. Дали ще окаже вредно въздействие зависи от дозата, която ще постъпи в организма, както и от продължителността на въздействието. Фипронилът е вещество с остра токсичност. При сравнително ниски дози може да настъпи отравяне и смърт. Може да постъпи по всички пътища. Полуживотът му в организма може да достигне десет дни. Когато допустимите стойности се превишат, това не означава, че ще настъпи отравяне." - коментира тя.

Засякоха яйца с фипронил в складове на български търговски вериги
Обновена

Засякоха яйца с фипронил в складове на български търговски вериги

БАБХ съветва да не се консумирате яйца с партидни номера 3BG04001, 1BG04001, 3BG04003

Д-р Цолова допълни, че при отравяне с фипронил страда централната нервна система, като симптомите за отравяне са гърчове, тремори, нарушения в походката и равновесието. Може да бъдат засегнати черният дроб, бъбреците и щитовидната жлеза.