В резултат на извънредните проверки е открит фипронил в яйца от български производители.

До момента Българската агенция по безопасност на храните извърши общо 569 проверки, от които 435 бр. на складове и предприятия, преработващи или влагащи в производството яйца и 134 във ферми, в които се отглеждат кокошки носачки.

В резултат на проверките бе установена положителна проба за наличие на фипронил в кокоши яйца от български производители, съобщи на пресконференция министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Търговска верига изтегли яйца от магазините си заради фипронила

Търговска верига изтегли яйца от магазините си заради фипронила

Възстановяват парите за закупени яйца на въпросната марка

В резултат на предприетите мерки от БАБХ за засилен мониторинг на яйца и яйчни продукти е констатирано съдържание на фипронил над нормата в яйца от фирмите "Консорциум Агробизнес" АД и "Агроинвестпродукт" ООД.

Върху черупките на яйцата има следните номера: 3BG04001, 1BG04001 и 3BG04003. Въпреки че съдържанието на фипронил е 0,027 мг/кг, което е значително под опасната доза за човек от 0,72 мг/кг от БАБХ съветват потребителите, които са закупили яйца с горепосочените маркировки да не ги консумират, а да ги върнат обратно в обектите, от които са ги закупили.

При извършените проверки на складовете и предприятията бяха проследявани доставките на яйца и яйчни продукти с произход страните членки на ЕС, предлагани на пазара или за влагане в производството на храни. На бизнес операторите бяха връчени предписания да изискват доказателства с лабораторни изпитвания за фипронил на всяка доставка.

При проверките във фермите се акцентира върху използваните препарати за дезинфекция и дезинсекция, по отношение употребата на продукти, съдържащи фипронил. БАБХ връчи предписания да изследват произведените яйца за замърсяване с фипронил.

Смятат, че производителят е пръскал със забранени препарати, съдържащи фипронил. Във фермите са блокирани 152 000 яйца, в складовете на търговски вериги 109 000, а в дистрибуционната мрежа 99 700.

Продавани са най-вече в две големи вериги в София и околностите, но и в по-малки обекти.

През лятото стана ясно, че на пазара в почти всички европейски страни са се появили яйца и яйчни продукти с твърде високи нива на пестицида фипронил, а предупреждението за тях е закъсняло.

Опасни яйца са засечени в Германия, Холандия и Белгия. В тях откриха токсичния препарат "Фипронил". Супермаркетите в Белгия, Холандия и Германия са изтеглили милиони яйца от продажба.

Опасните партиди са изтеглени първо от пазара в Холандия и Белгия, а след това и от Германия. Властите съветват потребителите, ако имат яйца от държавите производителки, да ги изхвърлят.

При консумация на опасните яйца могат да бъдат засегнати черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза.

Евродепутати искат наказания за фипронила в ЕС

Евродепутати искат наказания за фипронила в ЕС

В следващите две седмици проблемът се разглежда и от министрите на земеделието и храните

Всяка постъпваща в България пратка яйца и яйчни продукти с произход ЕС, за която няма предоставени доказателства от лабораторно изпитване за отсъствие на замърсяване с фипронил, ще бъде подложена на лабораторен анализ. Аналогични мерки се прилагат и към производителите на яйца и яйчни продукти с български произход.