България и Индонезия се споразумяха на остров Бали да бъде открито почетно консулство, съобщават от Министерството на външните работи.

За това се договориха външният ни министър Екатерина Захариева и индонезийският топ дипломат Рътно Марсуди.

Индонезия вече има двама почетни консули в България. Към септември 2018 г. на финален етап е даването на съгласие на българската страна за назначаване на трети почетен консул у нас.

Последният случай, при който се наложи България да се намеси активно с консулска подкрепа на няколко десетки наши сънародници в Бали, бе при изригването на вулкана Агунг. Тогава координацията бе поета от кризисен щаб в посолството ни в Джакарта в съдействие с консулските служби на други държави от ЕС, намиращи се на остров Бали.

Българското посолство в Джакарта съдейства на сънародниците ни заради Агунг

Българското посолство в Джакарта съдейства на сънародниците ни заради Агунг

Кризисен щаб е организиран в посолството на България в Джакарта и информационното бюро на летището в Бали

Според външния ни министър почетното консулство ще помогне да се реагира по-адекватно при такива ситуации.

Марсуди поздрави Захариева за успешното председателство на Съвета на ЕС.

Захариева и Марсуди обсъдиха редица актуални въпроси от международния дневен ред, сред които Близкоизточният мирен процес, миграцията и борбата с радикализацията.

Към българите на о. Бали - вулканът "Агунг" е пред изригване

Към българите на о. Бали - вулканът "Агунг" е пред изригване

МВнР публикува списък с мерки за лична безопасност

Индонезия е най-голямата ислямска страна в света. 87 на сто от нейното 262-милионно население изповядват исляма. През 2014 г. Индонезия осъжда остро ИДИЛ и забранява разпространяването на нейната идеология на територията на страната.

Външните министри на България и Индонезия констатираха, че въпреки положителната тенденция в стокообмена, потенциалът на двете страни предполага много по-значително увеличение на търговията.

За 2017 г. двустранната търговия възлиза на 58.1 млн. щатски долара, от които 19.2 млн. износ и 38.9 млн. внос. Индонезия е най-голямата икономика в Югоизточна Азия (АСЕАН) и 16-та в света. Член е на Г20.

Дипломатическите отношения между България и Индонезия са установени на 20 септември 1956 г. Българското посолство в Джакарта днес функционира като регионален център. Посланикът на България в Индонезия се акредитира и за Сингапур, Малайзия, Бруней и АСЕАН.