По инициатива на министър Румен Петков 20 деца на загинали полицаи и пожарникари днес са във Ватикана, информират от пресцентъра на МВР.

След продължилата няколко часа аудиенция на Бенедикт XVI министър Румен Петков благодари на главата на Римокатолическата църква за проявеното отношение към българските деца и за голямата чест, която им оказа.

Това е жест, който показва подкрепа за кампанията и за каузата на МВР да им помага и да бъде близо до тях.

Министърът е разказал накратко Светия отец за родителите им, като е отбелязал, че обществото ни е в дълг към всички тях.

От своя страна Светия отец е заявил, че съдбата на всички тези деца е специална и всички ние имаме дълг към тях.

Заедно с още хиляди хора децата присъстваха на седмичната аудиенция на папа Бенедикт ХVІ на площад "Свети Петър" в Рим.

Българската делегация беше поканена в непосредствена близост до Светия отец. Той даде благословията си първо на 13-годишния Петър Христов от София, чийто баща почина, след като бе прострелян в с. Скравена през 2002 година. Четири години по-късно почина и майка му.

Папа Бенедикт XVI получи от българската делегация няколко картини, едната рисувана от самите деца, а другите - произведения на Светлин Русев.

Министър Румен Петков увери папа Бенедикт XVI, че в България има много приятели. На площада беше и Славка Бозукова, главен редактор на в. "Стандарт", изданието, което стана генерален спонсор на предстоящата коледна благотворителна кампания.

Децата имаха възможност да разгледат базиликата Св.Петър и останаха изключително впечатлени.

В следобедните часове те ще посетят българската църква в Рим, на която вътрешният министър ще дари икона на "Св.Иван Рилски", гроба на Св.Кирил в базиликата Сан Клементе и други исторически и архитектурни паметници във Вечния град. За повечето от тях това е първо пътуване извън пределите на страната.