Без дебати депутатите от 47-то Народно събрание приеха на първо гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за колекторските фирми. Цялото наименование на проекта на ЗИД на Закона за колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране.

Законотворците гласуваха със 104 гласа "За", 11 "против" и 8 "въздържали се". С приемането на тази точка работата на депутатите за днешния пленарен ден приключи.

Преди стане ясно, че законопроектът ще бъде приет без дебати, депутатът от БСП Иван Ченчев поиска точката да стане трета и да се разгледа по време на утрешния пленарен ден в четвъртък с аргумент, че вносителите от Министерски съвет ги няма. Народните представители отхвърлиха предложението на колегите си от БСП. Георги Свиленски подкрепи колегата си Иван Ченчев и настоя точката да не се гледа в отсъствието на министър. "Щом решихте да гледаме точката без министър, ами гледайте си я", лаконичен бе Свиленски.

Цончо Ганев от "Възраждане" заяви, че не прави чест на новата управляваща коалиция да отлагат точка от днешния пленарен ден за утре и определи, че управляващите ги е страх сега да бъде гледан законопроектът днес. За това от партията на Костадин Костадинов не подкрепиха предложението на депутатите от БСП.

От ГЕРБ също реагираха. Христо Гаджев настоя за почивка, даден в "нормално време", за да може представител на Министерски съвет да дойде и да бъде обсъден законопроектът за колекторските фирми. Такова гласуване обаче не се състоя. В крайна сметка депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров даде решение на проблема, като настоя в пленарна зала да бъде поканен зам.-министърът на финансите и ще няколко експерти. Предложението му бе прието от депутатите и след това Димитров се зае с прочитане на доклада на законопроекта.

Дори и след прочитането му от трибуната на Народното събрание, дебати нямаше.

Колекторските фирми подвеждат граждани, за да заобикалят 10-годишната давност

Колекторските фирми подвеждат граждани, за да заобикалят 10-годишната давност

Трябва да сме по-внимателни при подписването на документи

В законопроекта е предвидено въвеждането на нормативна уредба на презграничните предварителни предлагания на алтернативни инвестиционни фондове, които се провеждат без уведомления до компетентния орган от държавата членка по произход, или до компетентния орган на държавата членка, в която такова предлагане се извършва.

Също така се въвежда хармонизирана процедура, по реда на която предприятията за колективно инвестиране в прехвърлими ценни книжа и лицата, управляващи алтернативни инвестиционни фондове, които са изпратили уведомление за предлагане в дадена държава членка, могат да прекратят предлагането на територията на Република България или в друга държава на даден фонд.

Регламентира се преодоляването на различията при прилагането на правилата за маркетинговите съобщения при предлагане на дялове или акции на предприятията за колективно инвестиране в прехвърлими ценни книжа, което се постига чрез въвеждането на изискванията на чл. 4 от Регламент (ЕС) 2019/1156.

На следващо място, с Регламент (ЕС) 2019/2088, се въвеждат хармонизирани правила за оповестяване на информация във връзка с устойчивостта от определените в регламента участници на финансовите пазари и финансовите съветници, с цел осигуряване на прозрачност за инвеститорите и подобряване на съпоставимостта на финансовите продукти. Регламентът изисква от участниците на финансовите пазари и финансовите съветници преддоговорно и текущо оповестяване на информация на крайните инвеститори, когато те действат като агенти на тези крайни инвеститори.

В тази връзка, с измененията в законопроекта се предлагат мерки в съответното секторно национално законодателство, които осигуряват условия за ефективно прилагане на Регламент (ЕС) 2019/2088 от страна на участниците на финансовите пазари и финансовите съветници, като се определят националните органи и се предвиждат административни санкции.