Няма да има шокиращи увеличения в цената на парното, обяви в ефира на БиТиВи председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Той „успокои", че  увеличението ще е с 9-10% от първи април, но ще се усети едва следващия отоплителен сезон.  По думите му има натрупано отложено увеличение.

Конкретни данни за цената на отоплението ще има до края на следващата седмица.

Семерджиев обясни, че цената на природния газ се вдига само заради договорите, по които се внася у нас. Те са фиксирани, съобразени са с цените на горивата на средиземноморския пазар и съотношението долар-евро.

Това е един обективен параметър, от който няма как да се избяга. Няма как цената на продукта в България да е по-ниска от вносната му цена, изтъкна Семерджиев. Според него ако обаче цените на горивата на световния пазар се успокоят, веднага ще паднат и цените за потребителите.

Що се отнася до отоплението на газ, Ангел Семерджиев обясни, че печалбата на дружествата постоянно се свива.

В обслужващите дружества увеличението на крайната цена, ще е по-малко от увеличението на цената на газа, посочи председателят на ДКЕВР.

Ангел Семерджиев коментира и цените на тока, като обясни, че мрежовите услуги в България са на едни от най-ниските цени.

В последните 4-5 години основният проблем на електроенергията е свързан с цената на горивата. Компонентите, които се увеличават постоянно, са цената на енергията, а не мрежовите услуги, които постоянно намаляват. Там се правят непрестанно подобрения за намаляване на разходите, отбеляза Семерджиев.