„Познанието за историята трябва да се развива на базата на действителни факти и анализ на всички източници, а не на произволни интерпретации."

Това каза президентът Георги Първанов при представянето на френско-германския учебник "История на Европа и света след 1945 г." в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски", цитиран от БНР.

Държавният глава определи учебника като важен проект в образованието по история, от който много страни могат да извлекат поука. Единствената забележка, която той отправи към авторите, беше по отношение на информацията за Балканите.

Оставам с впечатлението, че не е преодолян докрай подходът на едностранчивост и стереотипно поведение, каза Георги Първанов.
Бихме могли да формираме заедно образа на региона пред нашите европейски партньори, като съм готов да подкрепя такъв проект, който да идва от младежки неправителствени организации, заяви президентът.

Нека в Брюксел видят, че Балканите имат сложна и трудна история, от която не се срамуваме и която не премълчаваме, но в същото време Балканите не са барутният погреб на Европа, а регион с богата история, не по-малко стойностна от другите европейски страни, отбеляза Георги Първанов.

Учебникът "История на Европа и света след 1945 г." е в две версии - на френски и на немски език. По него ще се обучават ученици в последните гимназиални паралелки във Франция и в Германия. Предстои издаването на още два тома, които ще обхващат периода от античността до световните войни.